Jevgenij Prigozjin (t.v.) serverer Vladimir Putin under et besøk på en av Prigozjins restauranter.

Undersøkende journalistikk

Britisk rettsvesen forkaster søksmål fra «Putins kokk» mot Bellingcat-grunnlegger

Eliot Higgins sier de har tapt ressurser som ellers ville undersøkt grusomhetene i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin saksøkte Bellingcat-grunnlegger Eliot Higgins i desember. Nå har britisk rett avvist søksmålet.

Det melder Financial Times.

Bellingcat har de siste årene skrevet flere artikler om Jevgenij Prigozjin og hans tilknytning til den paramilitære organisasjonen Wagner.

Saksøkt for Twitter-meldinger

Prigozjin er kjent som en nær venn av Vladimir Putin og kalles også «Putins kokk», på grunn av hans eierskap i catering-selskaper og restauranter.

I desember i fjor gikk den russiske oligarken til privat søksmål mot grunnleggeren av Bellingcat, Eliot Higgins, og årsaken var flere twittermeldinger Higgins hadde publisert om at Prigozjin brukte Wagnergruppen til å begå kriminelle handlinger.

Da Prigozjin leverte søksmålet var han allerede sanksjonert i en rekke vestlige land på grunn av båndene til Wagnergruppen. Etter invasjonen av Ukraina ble sanksjonene strammet til.

– Absurd

Eliot Higgins skriver i en uttalelse på Twitter at det er absurd at en person som er sanksjonert for båndene til Wagner, ikke bare i Storbritannia, men også i USA og EU, kan saksøke en britisk statsborger for å rapportere om de samme båndene.

– Jeg har ingen forventninger om å få tilbake kostnadene som er påløpt meg og Bellingcat som følge av denne saken. Heller ikke timene som har gått tapt til å respondere på et slikt misbruk av rettssystemet; ressurser som ellers hadde blitt brukt på å undersøke grusomhetene begått av Prigozhins regjering i Ukraina.

Selv om han er glad for konklusjonen i saken, sier Higgins at den er nok et eksempel på hvordan rike mennesker, både lokalt og internasjonalt, utnytter det britiske rettssystemet for å stoppe legitim, undersøkende journalistikk om dem selv.

Powered by Labrador CMS