Leder for NTB visuell, Christina Dorthellinger Nygaard.
Leder for NTB visuell, Christina Dorthellinger Nygaard.

NTB formidlet Bertheussen-bilde i 30 dager: – Vi betaler

Viser til åpning i åndsverksloven.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Et familiemedlem av Laila Anita Bertheussen har henvendt seg til flere titalls norske medier, med krav om honorering for bruken av et privat bilde av Bertheussen.

Journalisten omtalte tidligere onsdag at Norsk Redaktørforening har bedt medier avvente mens NTB jobber med en fellesavtale for bruk av bildet, og det bekrefter nyhetsbyråets leder for visuell kommunikasjon, Christina Dorthellinger Nygaard.

Viser til åpning i loven

– Vi registrerte at flere av våre kunder hadde mottatt krav, og dermed tok vi selv kontakt. NTB scanpix tilgjengeliggjorde bildet i mars 2019, og lente oss da på åndsverkslovens paragraf 36, annet ledd, om bilder tilknyttet dagshending, sier Nygaard.

I lovparagrafen står det at «et offentliggjort kunstverk, offentliggjort fotografisk verk eller offentliggjort filmverk som har tilknytning til dagshendingen uten å inngå i den, kan på samme vilkår som i første ledd gjengis mot vederlag.»

Nygaard opplyser at bildet ble lastet ned fra Facebook, og at NTB scanpix ikke har kreditert bildet fordi de ikke fikk endelig bekreftet opphavsperson.

– Det har vi fått bekreftet nå. Vi betaler, og krediterer selvsagt bildet. Samtidig tilsier våre rutiner at nyhetsbilder som har blitt lastet ned på grunn av tilknytning til dagshending, ikke er tilgjengelig etter en periode på 30 dager, så bildet er ikke tilgjengelig hos oss nå.

Ute i 30 dager

NTB scanpix hadde bildet tilgjengelig fra medio mars til medio april 2019, opplyser Nygaard.

Ifølge Nygaard har partene ikke kommet fram til en avtale ennå.

– Vi er i dialog. Vi honorerer bilder som dette etter vanlige satser, for et enkeltbilde. I dette tilfellet har vi ikke kreditert riktig opphavsperson, selv om vi har ønsket det. Dermed dobler vi selvfølgelig honoraret, sier Nygård.

Powered by Labrador CMS