En faktura på 5000 kroner fra Haugesunds Avis ender i tingretten. Her ved ansvarlig redaktør Einar Tho.
En faktura på 5000 kroner fra Haugesunds Avis ender i tingretten. Her ved ansvarlig redaktør Einar Tho.

Steile fronter i Haugesund: Lokalavis og lokalradio møtes i Oslo tingrett

– Føles meningsløst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uka er Oslo tingrett neste stopp for en uenighet som startet som en faktura fra lokalavis til lokalradio i Haugesund.

Da møtes Haugesunds Avis og Radio Haugaland i retten, i en tvist om bildebruk på Radio Haugalands nettplattformer.

Ifølge lokalavisa er det ikke første gang lokalradioen bruker andres materiale uten tillatelse.

– Urettmessig praksis

Ansvarlig redaktør Einar Tho i Haugesunds Avis bekrefter at det handler om en sak der avisa har krevd betaling for urettmessig bruk av et bilde. Kravet ble ikke betalt, og havnet i forliksrådet.

– Gyldigheten av kravet ble entydig bekreftet i forliksrådet, men Radio Haugaland har valgt å ta saken videre til tingretten. Vi mener at Radio Haugaland driver en urettmessig praksis med å bruke andres stoff, både tekst og bilder. Derfor vil vi kjøre saken, selv om det føles meningsløst å belaste rettsapparatet med denne typen spørsmål, sier Tho til Journalisten.

Kravet de i utgangspunktet sendte da de oppdaget at Radio Haugaland brukte et bilde som avis og fotograf hadde rettighetene til, lød på 5000 kroner. Kravet fremmes også på vegne av fotografen bak bildet, forteller redaktøren.

– Vi har også åpnet for dialog om størrelsen på beløpet, men det har vært helt umulig å få noen fornuftig respons fra Radio Haugaland og Egil Marthin Solberg, sier Tho.

– Driter seg loddrett ut

Daglig leder Egil Marthin Solberg i Radio Haugaland ser ganske annerledes på saken, og går til hardt angrep på redaktør Tho.

– For å si det litt flåsete, det nytter ikke å diskutere med en klovn, innleder Solberg i en e-post.

Han mener Tho tar feil, men ikke kan innrømme det, og at lokalradioen har dokumentert overfor avisas eiere i Amedia at de kun har delt et bilde på oppfordring fra «noen i en velforening».

– Men fordi denne klovnen hadde gått så høyt ut, kan han ikke innrømme feil og nå driter han seg loddrett ut. Vi var først med saken og delingen skjedde lenge før de var kjent med saken.

– Oppkonstruerte artikler

Solberg mener avis og redaktør driver sabotasjeaksjon mot lokalradioen:

– Denne Tho sliter med at Radio Haugaland er blitt en betydelig nyhetsaktør i vårt distrikt. Avishuset har i flere år oppkonstruert artikler og kommet med uttalelser rettet mot Radio Haugaland for å bremse vår suksess/skade vår virksomhet, skriver han.

Den pågående bildesaken er intet unntak, mener Solberg, og forutser at forliksrådet i Haugesund må vente seg krass kritikk fra tingretten.

– Fallhøyden for Tho her er enorm. Slikt tullball nytter det ikke å komme med i Oslo tingrett.

Tho er blitt tilbudt imøtegåelse på Solbergs uttalelser, og svarer:

– Svarene dere har fått fra Solberg viser hvilket nivå han opererer på. I kommentarene her, som i forliksrådet og i dokumentene til tingretten, kommer Solberg med ren løgn. Det kan ikke kalles noe annet. Dette kan vi dokumentere, og det kan også Journalisten, om dere ønsker. Vi er blitt vant med både løgn og skjellsord fra Solberg, så dette er ikke overraskende.

Tho mener Radio Haugaland ikke er noen betydelig konkurrent for avisa.

– Vi har selvsagt ingen aksjon mot dem, men vi mener de sånn noenlunde bør følge presseetiske normer og norsk åndsverklov. Eksempelvis kunne de begynne med å la seg underkaste PFU.

Saken behandles i retten onsdag 12. januar.

Powered by Labrador CMS