Styrtrike Bill Gates har gitt penger til et fond som over tre år deler ut rundt 15 millioner kroner til europeiske journalister. Foto: Maik Meid/Flickr.com

Deler ut Bill Gates-penger

Norsk medier kan få støtte til journalistikk knyttet til bistandsspørsmål og FNs tusenårsmål. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norske journalister kan søke penger fra et milliondfond finansiert av Bill Gates. Det skjer i konkurranse med journalister fra Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania, Sverige og Storbritannia. 

Utviklingsspørsmål

Det er danske Journalisten som omtaler fondet, som kun er åpent for søkere fra land som gir mest i bistandspenger.

Prosjekter må ta for seg utviklingsspørsmål og tematikk knyttet til FNs tusenårsmål for å få støtte. Det er The European Journalism Centre (EJC) som deler ut penger i tråd med kriteriene

Blant prosjekter som tidligere er støttet er den italienske avisen La Stampa, som har visualisert hvor utviklingshjelppenger faktisk havner.

Underdekket

Det er 13 måneder siden EJC annonserte at stiftelsen Bill & Melinda Gates hadde gitt penger til et fond som skal støtte journalistiske prosjekter med tematikk knyttet til utviklingen av FNs tusenårsmål.

Grunnen til at ekteparet Gates går inn med penger er ifølge en pressemelding fra i fjor at de mener utviklingsspørsmål er underdekket i europeiske medier.

Flere stipender

Redaktør i Verdensmagasinet X, og styremedlem i Skup, Maren Sæbø, sier hun ser mildere på denne typen stipender som det her er snakk om, enn tidligere. Dels er årsaken at det ikke er donoren, ekteparet Gates, som selv deler ut pengene. Og dels er årsaken at redaksjonene ikke selv tar seg råd til dyre reportasjeturer til bistandsområder. 

– Det skjer andre ting i Afrika enn en rettssak i Kongo. De viktigste tingene i Afrika blir ikke dekket. Da er initiativ som dette greit, sier Sæbø, og legger til.

Redaktøren tror vi vil se flere stipendordninger for journalistikk på bistand ettersom redaksjonene ikke er villig til å bruke penger på det.

– Det mest fantastiske hadde vært om redaktørene selv tok råd til å se på bistand og statsbygging i Afrika.

Hun syns stipendet fra ECJ er interessant, særlig fordi det vektlegger nettpresentasjon og historiefortelling.

Om hun selv kommer til å søke, har hun ikke avgjort ennå.

– Men jeg er nok i målgruppa.

Private midler

Minerva-skribent Jan Arild Snoen, som nylig kritiserte offentlig støtte til opplysningsarbeid om utviklingsspørsmål, mener støtten fra ECJ er bra.

– Private aktører må få gi penger til hva de vil, og her legges det heller ingen føringer om en bestemt politisk agenda. Det er vesentlig forskjell på dette og å gi offentlige midler til organisasjoner som ønsker å påvirke politikere, næringsliv og opinionen i en bestemt retning.

Tjuetalls prosjekter

I den første av tre runder i fjor støttet fondet 28 prosjekter med 170.000 norske kroner per prosjekt i gjennomsnitt. 

Søknadsfristen er 26. februar.

Powered by Labrador CMS