Oppholdet på «Lance» har gitt fotograf Jørgen Braastad tid til å leke seg med blant annet dobbelteksponerte bilder. Her med journalist Oda Leraan Skjetne.

VG-team forbereder seg på jul og matsvikt ombord på «Lance»:
– Håper det kommer uvær før det

– Stengt inne på et skip med intervjuobjektene våre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To uker og seks dager etter at VGs utsendte fotograf Jørgen Braastad og journalist Oda Leraan Skjetne gikk ombord på «Lance» i Longyearbyen, er de fremdeles på skipet, som sitter fast i isen i Polhavet nord for Svalbard.

Det er tolv dager siden polfarerne Børge Ousland og Mike Horn nådde fram til skipet, etter en innspurt som skapte store overskrifter.

Onsdag ettermiddag var det rundt 55 kilometer fra skipets posisjon til iskanten. Det er helt uvisst når Lance kan komme seg løs, og kaptein Stig Roaldsand ba onsdag om evakuering av en person av medisinske årsaker. Det har han foreløpig fått nei til fra Hovedredningssentralen.

Torsdag ble det også innført matrasjonering på skipet for at forsyningene skal vare lengst mulig.

– Stengt inne med intervjuobjektene

Journalisten har fått skriftlige svar på en rekke spørsmål til VG-teamet, formidlet via VG og nylig avgått nyhetsleder Trond Olav Skrunes. Han bidrar fremdeles som reportasjeleder for teamet.

– Det er utfordrende, men det går fint, skriver Skjetne og Braastad på spørsmål om hvordan situasjonen oppleves.

– Hvordan er arbeidsforholdene for et presseteam ombord på skipet?

– Det er de mest spesielle arbeidsforholdene vi har vært borti, begge to. Det er vanskelig å få sendt stoff hjem over satellitt, samtidig som vi har lite innblikk i hvordan ekspedisjonen dekkes og debatteres hjemme. Og så er vi jo stengt inne på et skip med intervjuobjektene våre på ubestemt tid.

– Hva har vært mest utfordrende med reportasjereisen?

– Helt klart å få journalistikken hjem. Alt annet enn tekst er vanskelig og dyrt å sende. Vi skulle gjerne vist dere hva vi opplever gjennom levende bilder, «Lance» live, minutt for minutt. Men vi må gjøre harde prioriteringer av hva som må hjem.

Trening og filming

VG-teamet forteller at de jobbet nesten døgnet rundt den første uka ombord, siden det foregikk så mye spennende. Det kunne komme beskjeder til mannskapet over høyttaleranlegget midt på natta når det skjedde noe.

– Men det har gradvis blitt mindre jobbing, begrenset hvor mye vi kan skrive om at vi står fast. Noen dager er fortsatt veldig travle, med lydopptak, filming og intervju, mens andre er roligere, skriver de, og fortsetter:

– Vi prøver å fylle dagene med noe meningsfylt, utenom jobbingen. Oda har bestemt seg for å bli sterk, Jørgen skal bli bedre på film. Sånn går no dagan.

Teamet skriver at de blir værende «så lenge vi må, men vi tar en dag av gangen».

– Den eneste planen - eller håpet om du vil - er at det skal komme mer vind som skaper endringer i isen, så den slipper taket. Vi er dog med som passasjerer, så det er ikke opp til oss å legge planer, skriver de.

Forbereder seg på jul i Polhavet

– Det er ingen nødsituasjon for oss to, men spørs om vi kommer i en situasjon med lite mat etter hvert. Håper det kommer uvær før det. Vi har selvsagt ikke lyst til å sitte her i januar og spise selkjøtt hele dagen.

– Er det sånn at dere forbereder dere på å tilbringe jula på skipet?

– Ja. Det er selvsagt trist ikke å være sammen med familien i jula, både for oss og for dem, men vi er innstilt på å gjøre dette til en hyggelig opplevelse. Vi får trolig bare feiret jul innfrosset i Polhavet én gang i livet.

– Hvor langvarig så dere for dere at oppholdet på Lance kunne bli da dere gikk ombord?

– Før vi dro fikk vi klar beskjed om at det var uklart hvor lang tid dette kom til å ta. Vi valgte begge å dra likevel. Og ville gjort det igjen, avslutter Skjetne og Braastad.

Daglig kontakt

Trond Olav Skrunes forteller at VG nå er opptatt av å få journalisten og fotografen hjem.

– Oda og Jørgen har gjort en imponerende innsats siden de dro for over to uker siden. Vi følger opp vårt team løpende. Vi har kontakt med dem på satelittelefon daglig, skriver Skrunes på e-post.

Han ser ikke på situasjonen som akutt.

– Oda og Jørgen holder også motet oppe, og fortsetter å jobbe journalistisk fra båten, skriver Skrunes.

VG har stort sett daglige oppdateringer om situasjonen og fremdriften til «Lance» i et eget direktestudio.

Pressedekningen av Ousland-ekspedisjonen har også blitt kritisert: «Et velregissert jippo», skrev Dagsavisens politiske redaktør Lars West Johnsen.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det: «Torsdag ettermiddag var det rundt 55 kilometer fra skipets posisjon til iskanten.» Det riktige skal være onsdag.

Powered by Labrador CMS