AVHØRT: Det var her på Heathrow flyplass at Guardian-journalistens samboer ble avhørt. Foto: eGuide Travel/Flickr.com

Sterk kritikk av Storbritannia

For å ha anholdt journalist-samboer og pålagt The Guardian å ødelegge harddisker med Snowden-lekkasjer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det rettes kraftig kritikk mot britiske myndigheter og politiske ledere, både nasjonalt og internasjonalt, for arrestasjonen av David Miranda og beslutningen om å tvinge Guardian til å ødelegge de aktuelle harddiskene.

Miranda, som er samboer med Guardian-journalisten Glenn Greenwald, ble stanset og avhørt da han søndag mellomlandet på Heathrow flyplass utenfor London. Greenwald har skrevet en rekke artiker basert på 15.000 til 20.000 lekkede dokumenter fra spionsiktede Edward Snowden om amerikansk etterretning.

The Guardian rapporterer jevnlig om utviklingen i saken. I juli tvang britiske myndigheter avisa til å ødelegge harddisker som inneholdt lekket materiale fra Snowden.

Begge hendelsene er blitt sterkt kritisert, blant annet av Amnesty International. Selv USA har markert uenighet i britenes framgangsmåte. I en spørsmål og svar-sesjon tirsdag sa president Barack Obama talsmann Josh Earnest at det er “veldig vanskelig å forestille seg” et scenario der den amerikanske regjeringen vil gå inn i en redaksjon og kreve at harddisker ødelegges. Mandag tok Det hvite hus også avstand fra den britiske arrestasjonen av David Miranda.

Powered by Labrador CMS