Kommentar:

Har Steve Bannon noe å bidra med på en mediekonferanse i 2019? Foto: Jonathan Bachman / Reuters / NTB scanpix

Borkastet tid med Bannon i Bergen

Ikke høye forventinger til «Bannon-show».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kanskje tar jeg feil, men jeg frykter at Steve Bannon på scenen i Grieghallen 9. mai blir en skuffelse på alle måter. Christina Pletten, Aftenpostens USA-korrespondent og journalisten som skal intervjue ham, møter helt sikkert godt forberedt, men for at det som skal skje på scenen skal fungere, må mer enn én part være villig til å delta i samtalen. Hvis Bannon, som det finnes en del eksempler på at han gjør, velger å ignorere spørsmålene og heller kommer med en enetale, er det lite å gjøre med det.

God research og godt planlagte spørsmål er ikke alltid nok, Bannon er ikke en person som nødvendigvis bryr seg vesentlig om motpartens argumenter - uansett hvor godt de blir presentert. Det er ikke nok å være forberedt, man må også forberede seg på det verste.

I beste fall kan det bli en verbal sparring som kan gi publikum en viss innsikt i hva som foregår inne i Bannons hode. Men det er avhengig av at mannen vil.

Jeg lurer også på om ikke Nordiske Mediedager er for sent ute, med tanke på at mediedagene er hva det er - en mediekonferanse. Bannon har, i et medieperspektiv, en interessant bakgrunn. Som toppsjef for høyreorienterte Breitbart News. Som nøkkelperson i etableringen av datasnokerne Cambridge Analytica – og kanskje også som dokumentarfilmskaper.

Men dette var før Trump. I dag prøver Bannon å stable en internasjonal nasjonalistisk bevegelse på beina, og man kan mene mye om det, men riktig sted for det er kanskje ikke denne typen mediekonferanse.

Fake news-retorikken er der fremdeles, det samme er forsøket på å gjøre tradisjonelle medier til en felles ytre fiende, men det er andre som har overtatt disse argumentene - og som lykkes bedre med framføringen - så kanskje kan vi stille spørsmålet: er ikke Bannon nå en «has-been»?

Hadde Bannon kommet til Bergen for 3-4 år siden, kunne han muligens sagt noe interessant om medieutviklingen, men endringene i vår bransje går nå så fort, at det å få Bannon på scenen i Bergen i 2019 blir som å lokke med en artist som hadde sin storhetstid et par tiår før årtusenskiftet, og som nå underholder på høyfjellshotell. I dette tilfellet også en artist som aldri toppet hitlistene her i landet.

Bannon kommer ikke til sine egne. I Bergen vil han i all hovedsak bli møtt av folk fra ulike deler av mediebransjen. Det vil sikkert befinne seg folk i salen som har politiske sympatier som ligner hans, men når billettpriser er fra 6000 og 8000 kroner, så er dette en forholdsvis lukket bransjemesse. Og med et publikum deretter. Noe vekkelsesmøte blir det uansett ikke.

Det vil det derimot bli i Oslo. For en drøy uke siden ble det klart at nettstedet Document har invitert Bannon til Norges hovedstad. Hit kommer han dagen etter bergensbesøket. Interessen for billettene er «eksplosiv» forteller ansvarlig redaktør Hans Rustad til Dagsavisen. Det er grunn til å tro at de som har sikret seg billetter til Document-arrangementet har en annen tilnærming til Bannons nye prosjekt. Her vil han nok ikke møte mye motstand.

Men kanskje heller ikke nå ut til så mange nye. De som vil se mannen i Oslo har nok i stor grad sett det samme lyset som Bannon allerede.

Grieghallen dagen før vil i motsetning være stappfull av journalister og redaktører som skal forsvare sin tilstedeværelse, så det er all grunn til å tro - og kanskje også frykte - at Bannons norgesbesøk vil bli overdekket. Samtidig er det ikke vanskelig å forutse at mye av det som vil bli publisert kommer til å ha en kritisk vinkling. Så en viss balanse vil det uansett bli hvis monologen fra scenen blir for dominerende.

Jeg håper at Pletten klarer å få til et interessant og kritisk intervju. At Bannon svarer. At han møter motstand. At det uavhengig av politisk ståsted, kan gi tilhørerne en eller annen form for innsikt. At det ikke bare blir et bortkastet Bannon-show. Det finnes eksempler på journalister som har fått det til. Da New York Times-reporter Jeremy W. Peters intervjuet Bannon for podkasten The Daily tilbake 2017, følte jeg meg litt smartere etter å ha lyttet meg igjennom den (se noen smakebiter fra intervjuet under).

Så selv om håpet ikke er stort, har jeg booket et senere fly hjem fra Bergen slik at jeg kan få med meg Bannon. Det er imidlertid ikke gitt at det er et godt valg.

Powered by Labrador CMS