Brev fra Grys mor gjorde inntrykk

I åtte uker har journalister i Telemark jaktet på stoff i forbindelse med Gry Hoseins forsvinning. Onsdag 14. mars møttes nærmest hele pressen i Grenland for å diskutere hvem som hadde vært slemme og hvem som hadde vært snille i årets mest omtalte kriminalsak.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nærmere 75 personer, både journalister og avislesere hadde tatt turen innom Cafe Radio i Skien. De som kom sist måtte finne seg i ståplass, men de fikk likevel høre en innledning fra politiadvokat Jon H. Borgen som satte et preg på alle deltagerne. Beskrivelsen av politiets arbeid og hvordan pårørende til Gry Hosein hadde oppfattet pressen, ble vektlagt av politiets etterforskningsleder.

Borgen brukte mye tid på å lese fra et brev som Gry Hoseins mor hadde skrevet til ham. Brevet beskrev de pårørendes følelser i løpet av de åtte ukene der familien har vært utsatt for et voldsomt press.

Konstant press

- Vi har forståelse for at pressen må dekke denne saken. Men vi er de som vet minst. Det er vi som har det vondt. Vi ønsker å beskytte oss så godt vi kan. Vi kan ikke gå ut med hva vi tror og føler, leste Borgen fra brevet.

- Etter at jeg sto opp mandag ringte telefonen. Først var det Oslopressen, deretter var det lokalavisene. Da det ringte på og jeg lukket opp sto det journalister der. Jeg ville skåne mine barnebarn og understreket gang på gang at jeg ikke ville si noe i mediene, forsatte Borgen fra brevet.

I brevet skrev også moren til Gry Hosein at hun ikke opplevde noen av journalistene som uhøflige. Men det var det konstante presset som tok på.

Kritiserte Akersgata

Geir Fragell fra VG, Bernt Blomquist fra Dagbladet, redaktør Maj-Lis Stordal i Varden og redaktør Ove Mellingen fra Telemarksavisa satt i panelet som skulle diskutere om grensene var flyttet.

Spørsmålet om hovedstadsavisene hadde vært verre enn lokalavisene ble også et tema under debatten.

De to lokale redaktørene kjørte knallhardt på at VG og særlig Dagbladet hadde brakt rykter til torgs tidlig i saken. De mente begge at lokalavisene hadde vært langt flinkere til å være mer faktaorientert og argumenterte blant annet med at de to avisene fra Akersgata hadde vært tidlig ute med å skrive om motiv.

«Kvalmende hykleri»

- Dette er kvalmende hykleri fra lokalavisene og jeg vet ikke hva slags motiv de har. Men faktum er at noen har vært flinkere til å få bekreftet hva politiet legger til grunn for en siktelse enn det andre har vært. Det er underlig om vi ikke kan omtale motivet, mente Geir Fragell i VG. Og la til at lokalavisene selv fikk finne ut hvorfor de ikke klarte å få tak i de samme historiene på samme tid som VG og Dagbladet.

- Det er vel ikke forskjell på å skrive om noe når det er en nyhet eller etter at det er etablert som en sannhet, fortsatte VGs Jon Inge Hansen fra salen.

Bernt Blomquist i Dagbladet la til at Dagbladet aldri hadde brakt videre noen rykter.

- Vi omtalte motivet. Det er ikke noe vår avis har funnet opp. Det er politiets egen teori, som er bekreftet av forhørsretten og senere lagmannsretten, påpekte han.

Ville gjort det samme

Ove Mellingen ville ikke være med på at hans avis hadde flyttet grenser i denne saken. Thor Øistein Eriksen fra NRK Telemark mente at det ikke ville vært noen som helst forskjell på avisene dersom de hadde vært i besittelse av de samme ressursene. Han mente også at grenser var blitt flyttet i løpet av de åtte ukene saken har pågått.

- Men jeg blir irritert når vi skal skjenne og skjerme. VG og Dagbladet har gjort en glitrende jobb i denne saken, la han til.

Powered by Labrador CMS