Ble brutalt angrepet i 2016 – nå får Øystein Windstad erstatning
– Spesielt å kunne si at Putin skylder meg penger, sier Øystein Windstad til Journalisten etter fersk dom fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
I 2016 viste Øystein Windstad fram skadene sine til landsstyret i Norsk Journalistlag etter angrepet i Ingusjetia.Foto: Privat / Glenn Slydal Johansen
6000 euro, rundt 70.000 norske kroner, skylder russiske myndigheter nå Øystein Windstad, som i dag er journalist i Fagbladet.
I 2016 ble Windstad og gruppen med journalister og menneskerettsadvokater han reiste sammen med, på vei til Tjetsjenia, brutalt angrepet i den russiske republikken Ingusjetia.
Maskerte menn knuste vinduene på bussen, rev passasjerer ut og banket dem opp. Windstad fikk revet av klærne, fikk tenner slått ut og en skrutrekker inn i låret.
Så ble bussen sprengt.
– Hadde jeg ventet fire sekunder med å hoppe ut, hadde jeg ikke vært her i dag, sier Windstad.
Mangelfull etterforskning
Ni år etter angrepet har Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg avsagt dom: Windstad og de andre som var på bussen tilkjennes kompensasjon på grunn av treg og mangelfull etterforskning fra russiske myndigheters side.
Selv har Windstad motstridende følelser om dommen.
– Det første jeg tenker er at dette er bra. Det er spesielt å kunne si at Putin skylder meg penger, og jeg kommer av prinsipp til å gjøre det jeg kan for å få krevd dem inn. Dette er noe man bare ikke skal slippe unna med, sier Windstad.
– Ser jeg noe til pengene, går de rett til modige menneskerettsforkjempere i Russland, som står på hver dag med livet som innsats, legger Fagbladet-journalisten til.
Samtidig er Windstad kritisk til at domstolen ikke tar stilling til hvem som faktisk er ansvarlig for angrepet.
– Tross mange bevis sier retten ikke noe om hvem som sendte angriperne. Dette kan sette en skummel presedens for andre autoritære eller diktatoriske ledere i Europa: Send maskerte menn med balltre, kniver, skrujern og klubber med spikre. Og du slipper unna med angrepene på journalister og andre menneskerettsforkjempere.
Annonse
– Fortjener all honnør
Hendelsen sitter i kroppen, forteller Windstad, som forteller at han aldri glemmer primalskrikene fra kvinner som dras ut gjennom knuste bussruter, blir slått og får beskjed om at de skal bli drept.
Opplevelsen preger ham fremdeles, på ulike måter:
– Jeg forteller folk mye oftere at jeg er glad i dem, og jeg har blitt en klemmer. Og så har jeg veldig liten sympati eller forståelse for folk som skal bortforklare eller relativisere Putins regime. Jeg forstår kun én ting: Universell ytringsfrihet og menneskerettigheter.
Øystein Windstad jobber også med mini-dokumentar om Ukraina. Her med en tsjetsjensk bataljon på operasjon ved Kharkiv-fronten.Foto: Privat
For øyeblikket undersøker Windstad juridiske muligheter for å søke å faktisk få kompensasjonen utbetalt. Som en prinsippsak, og en mulighet til å støtte menneskerettsforkjempere.
– I helga snakket jeg med ei som var på bussen, som jeg også så bli dratt ut etter håret og slått, og som jeg hørte skrike for livet. Hun fortsetter den dag i dag å kjempe inne i Russland, og representerer siste rest av et sivilsamfunn som står opp for menneskerettigheter og andres rettssikkerhet. De folkene fortjener all støtte og honnør vi kan gi dem.
Windstad forteller at han for tiden jobber på et bokprosjekt hos Samlaget, der historien om hendelsen blir del av innholdet.
– Prosjektet handler også om den russiske okkupasjonen av Tsjetsjenia, hvordan sivilsamfunnet der har blitt rensket ut, hvordan Putin har fått holde på videre som i Ukraina, og også om å avdekke russisk etterretning i Norge, avslutter han.