Britt Sofie Hestvik er ansvarlig redaktør i Kommunal Rapport. Hun mener automatisering kan bidra til at fagbladet får mer ut av ressursene. Arkivfoto: Birgit Dannenberg
Britt Sofie Hestvik er ansvarlig redaktør i Kommunal Rapport. Hun mener automatisering kan bidra til at fagbladet får mer ut av ressursene. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

Artikkelroboten til Kommunal Rapport gjør at fagbladet kan publisere betraktelig flere regnskapssaker

Satser på automatisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I år publiserer Kommunal Rapport flere artikler enn noen gang om regnskapsresultatene i Kommune-Norge. Automatisering gjør oppgaven mulig, skriver fagbladet i en pressemelding.

– Det er viktig å ta i bruk teknologien på en slik måte at vi kan drive mest mulig journalistikk innenfor de ressursene vi har. En kvalitetsbevisst bruk av automatiserte artikler er derfor et veldig godt verktøy for Kommunal Rapport, sier sjefredaktør Britt Sofie Hestvik.

Frist i dag

15. februar – dagen i dag – er den formelle fristen for kommuner og fylkeskommuner til å levere regnskapet til revisjon. Samtidig blir disse tallene også offentlige.

Lenge har Kommunal Rapport samlet inn regnskapstallene og publisert artikler om de økonomiske resultatene, men nå er dette arbeidet i stadig større grad overlat til algoritmer.

«Regnskap har lenge vært kilde til automatisert journalistikk, og blant annet nyhetsbyrået Reuters har i mange år hatt et system som automatisk leser regnskapsrapporter fra aksjeselskaper, og som deretter genererer artikler på basis av rapportene», skriver Kommunal Rapport.

Deres egen artikkelrobot henter imidlertid også inn informasjon fra andre kilder. Blant annet ligger det inne historikk i databasen som sørger for at kommuner som i år setter rekord i driftsresultat eller disposisjonsfond, vil få det kommentert i teksten.

Om de økonomiske nøkkeltallene som har vært i bruk i Kommunebarometeret har vært gode eller dårlige, blir også lagt vekt på. Robek-kommuner blir spesielt kommentert, påpeker fagbladet.

– Utfordringen med automatiserte redaksjonelle artikler er å sikre at vi får fram den informasjonen som er vesentlig, kommenterer utviklingsredaktør Ole Petter Pedersen.

Blir lest før publisering

Han påpeker at alle artiklene blir gjennomgått før publisering.

– At artikkelen er automatisk sammensatt, betyr ikke at den ikke er skrevet av en journalist. Vi har bare gjort nøyaktig de samme analysene for alle kommuner, og ikke drevet etter innfallsmetoden fra gang til gang.

Pedersen forteller at teknologien som brukes er helt vanlige kontorprogrammer, en vanlig datamaskin og kodespråket VBA, som er integrert i dataprogrammene som er i bruk.

Kommunal Rapport bruker fra før automatisering innen store redaksjonelle prosjekter som Kommunebarometeret og Leverandørdatabasen.

Powered by Labrador CMS