Rappler-redaktør Maria Ressa, med beskyttelsesmaske før domsavsigelsen mandag.
Rappler-redaktør Maria Ressa, med beskyttelsesmaske før domsavsigelsen mandag.

Kritisk journalist på Filippinene kjent skyldig i injurier

Maria Ressa dømt til fengselsstraff.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den kritiske journalisten Maria Ressa er i en domstol på Filippinene kjent skyldig etter tiltalen om injurier og må sone opptil seks år i fengsel.

Dommen om fengsel i opptil seks år, og minimum seks måneder, falt i en domstol i landets hovedstad Manila mandag. Ressa ble dømt sammen med sin kollega, journalist Reynaldo Santos Jr. Domstolen innvilget imidlertid forsvarernes ønske om at de tiltalte skulle løslates mot kausjon mens spørsmålet om anke blir behandlet.

Den tidligere CNN-journalisten Maria Ressa er prisbelønnet for sin kritiske journalistikk og kjent som grunnlegger og leder nyhetstjenesten Rappler.

Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte, spesielt hans sterkt omdiskuterte krig mot narkotika.

Hun ble i februar i år pågrepet, siktet for å ha ærekrenket en forretningsmann i 2012. Påtalemyndigheten siktet henne også for en rekke andre forhold, blant annet brudd på loven om utenlandsk eierskap av mediene og skatteloven.

Saken er blitt sett på som en prøvestein for pressefriheten på Filipinene. Duterte har flere ganger nektet Rapplers journalister adgang til arrangementer og har forbudt offentlig ansatte å snakke med nyhetstjenesten.

Maria Ressa var en av journalistene som magasinet Time kåret til «Person of the Year» for 2018, sammen med blant annet Jamal Khashoggi.

Powered by Labrador CMS