Jon Wessel-Aas. Foto: Birgit Dannenberg
Jon Wessel-Aas. Foto: Birgit Dannenberg

Møter retten i retten

NRK og Drammens Tidende anker forbud mot livereferat fra Drammen tingrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke fortalte Journalisten at Drammens Tidende ikke lenger fikk lov til å livedekke en rettssak i Drammen tingrett med programvaren CoveritLive. Dommeren likte ikke muligheten det ga vitnene til å justere sine forklaringer etter dekning og leserkommentarer.

Prinsipiell

Nå har både Drammens Tidende og NRK Østafjells anket dommerens avgjørelse til Borgarting lagmannsrett.

– Det er det prinsipielle som gjør at vi anker. Det at rettsvesenet legger seg opp i hvordan og hva man publiserer, har utløst vår anke, sier NRK-advokat Jon Wessel-Aas.

For Drammens Tidende var bruken av diskusjon på CoveritLive, avgjørende. NRK bruker ikke denne tjenesten, men ønsker avklaring i prinsipper som også kan ramme etermediene.

Geir Arne Bore i Drammens Tidende forteller at han er glad for at NRK også anker saken, og forteller at DT vil ha levere sin anke i løpet av dagen.

Inngripen

Offentlighet og ytringsfrihet er prinsippene som ligger i bunnen av anken fra NRK. Wessel-Aas spør seg hvor langt en dommer kan gå i forhold til publiseringsplattformen som benyttes.

– Denne saken reiser egentlig spørsmål om hvilke inngrep domstolene skal kunne gjøre i pressefriheten. Det har man laget lover om, og de reglene har dommeren gått ut over.

Anken er rettet til lagmannsretten, men det kan fort være slik at lagmannsretten ikke behandler anken.

– Tar ikke lagmannsretten klagen til behandling før straffesaken er ferdig i tingretten, risikerer vi at den legges til side fordi hovedforhandlingene over. Vi ber likevel retten vurdere anken, fordi den har prinsipiell betydning.

Wessel-Aas ser ikke bort fra at saken kan havne i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Powered by Labrador CMS