Tirsdag dro Tor Even Mathisen ut for å ta bilder av raset og brøytemannskaper med drone.

Da skredene gikk var fotografen på rett plass til rett tid. Det er han hvert år

– Det skjer hver eneste vinter det. Hver gang det er dårlig vær, er det jobb for meg, sier frilansfotografen. 

Publisert Sist oppdatert

Frilanser og TV-fotograf, Tor Even Mathisen, bor med familien på Bekkeli utenfor Hammerfest.

Det har vært uvær i Finnmark den siste tiden, og natt til mandag gikk det to snøskred på riksvei 94, som går forbi Bekkeli. En rekke biler ble stående fast mellom rasene, blant annet en ambulanse med pasienter.

– Det er to bommer langs veien, og vi bor tilfeldigvis mellom bommene. Det stod flere bilder der som ikke kom frem eller tilbake, og da var det egentlig bare å gå ned og ta bilder, forteller Mathisen.

Filmet helikopter-evakuering

I en artikkel publisert av NRK Troms og Finnmark viser Mathisens bilder et helikopter som evakuerer ambulansepersonell og pasienter. Da hadde ambulansen stått fast på riksveien i nærmere 12 timer, forteller Mathisen.

Fotograf Tor Even Mathisen på oppdrag for Farmen.

– Etter hvert ble mange av dem som satt i bilene evakuert til Kvalsund, som er rundt to mil herfra. Der åpnet de opp menighetshuset, mens noen andre fikk husly her i nabolaget hos ei som heter Veronica.

Tre lastebiler ble imidlertid igjen på veien som først ble åpnet rundt tolv tirsdag, forteller Mathisen.

På rett plass hver vinter

Mathisen jobber egentlig som frilans TV-fotograf for blant annet reality-programmer som Forræder og Farmen. Men hvert år ender han opp med å ta på seg noen oppdrag hjemmefra, forteller han.

– Det skjer hver eneste vinter det. Hver gang det er dårlig vær er det jobb for meg. Mandag ringte både Dagbladet og NRK. Tilfeldigvis bor vi der man blir isolert dersom det går ras.

Familien bor snaue 900 meter fra der en trailer stod fast natt til mandag, og tirsdag har Mathisen vært ute med drone for å få bilder av raset som gikk rett i nærheten.

– Der kjører det skoleunger forbi hver eneste dag, og det gikk tilsvarende ras der for et par uker siden.

– Passe risikabelt

For drøye to uker siden var også Mathisen selv involvert i et ras på nøyaktig samme veistrekning.

– Vi hadde hentet ungene på skole og i barnehage, og kjørte hjem rett bak naboen. Da raset kom ble naboen med to unger i bilen tatt. De måtte krype ut gjennom vinduet og springe til en lastebil som kom bak, for å komme seg i sikkerhet.

Man har jobbet for tunnel på den rasutsatte veistrekningen i alle år, forteller Mathisen, som ønsker seg trygg skolevei for de rundt 50 barna som bruker veien hver dag.

– Det er jo passe risikabelt. Forrige gang ble også mange unger isolert hjemme et helt døgn, fordi de hadde rukket å komme seg hjem, mens foreldrene var på jobb. Ras går det hver eneste vinter, avslutter han.

Powered by Labrador CMS