189 lokalradiostasjoner har tillatelse til å fortsette med å sende på FM, foreløpig ut 2021. Kulturdepartementet ber imidlertid om utredning med mulighet for forlengelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tverrpolitisk støtte til FM-forlengelse

Ønsker å forlenge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både Aps Trond Giske, Frps Morten Wold og dab-kritiker Thor Viksveen ønsker forlenget levetid for FM-nettet etter at Kulturdepartementet ba om en ny utredning.

– En eventuell FM-forlengelse til ut 2031 er det eneste riktige her, sier journalist og tidligere NTB-sjef Thor Viksveen til Klassekampen.

189 lokalradiostasjoner har tillatelse til å fortsette med å sende på FM, foreløpig ut 2021. Mandag skrev avisen imidlertid at Kulturdepartementet har bedt Medietilsynet om å utrede hva som taler for og mot at lokalradio får anledning til å fortsette på FM etter 2021.

Når regjeringen vurderer å forlenge konsesjonen, er det en håndsrekning til de små lokalradiostasjonene, mener Viksveen.

Også Morten Wold (Frp) i kulturkomiteen på Stortinget støtter en forlengelse til 2031.

Trond Giske, medie­politisk talsperson i Arbeiderpartiet, sier at også han stiller seg positiv til regjeringens ønske om utredning, selv om det var under den rødgrønne regjeringen i 2011 at beslutningen om å slukke FM-nettet ble gjort.

– I ettertid kan man se at beslutningen om ble gjort på feil grunnlag, sier han.

Han understreker at han som kulturminister fram til 2009, var skeptisk til dab-omleggingen.

Fakta om overgangen til dab

  • FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.
  • Digital Audio Broadcasting (dab), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som erstatter FM-sendingene.
  • Standarden krever annet mottakerutstyr (dab-radioer).
  • I 1995 startet NRK prøvesendinger med dab, som gir plass til flere kanaler.
  • En oppgradert versjon av dab, kjent som dab+, ble lansert internasjonalt i 2007 og ble tatt i bruk i Norge fra 2010. Dab+ gir plass til flere radiokanaler og rom for flere tilleggstjenester.
  • Dab+ fungerer ikke på gamle dab-radioer.
  • NRK og andre landsdekkende radiostasjoner har ønsket raskest mulig overgang til dab+ for å spare penger. De ble bønnhørt i 2015 da regjeringen vedtok at Norge, som foreløpig eneste land, skulle stenge FM-nettet i løpet av 2017.
  • Slukkingen av FM-nettet ble innledet i Nordland onsdag 11. januar klokken 11.11 2017.
  • Hele Norge var over på dab da riksdekkende radio sluttet kl. 11.11 onsdag 13. desember 2017 å sende på FM-nettet i Troms, Finnmark og på Svalbard.
  • Det er fortsatt mulig å høre lokalradio på FM-nettet. 189 lokalradiostasjoner har konsesjon til å fortsette med å sende på FM, foreløpig ut 2021. Kulturdepartementet har bedt Medietilsynet utrede hva som taler for og imot en forlengelse av konsesjonen.
Powered by Labrador CMS