Karoline Skrøder ble med ned i en dunkel kjeller i Stockholm for å skrive om swingers.

Dagbladet-journalisten kledde av seg for swingers-reportasje

– Man klarer ikke forberede seg på å se masse folk ha sex, sier Karoline Skrøder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidlig i april kunne man i Dagbladet lese Karoline Skrøders reportasje fra en swingers-klubb i Stockholm. Kun iført undertøy, som inkluderte en nødløsning av en hjemmelaget stroppeløs BH, trådte Skrøder ned i en kjeller for å se på andre ha sex.

Det var hennes egen idé, forteller hun Journalisten.

– Jeg har skrevet en del om sex, og hatt mange samtaler med folk som enten driver swingers-klubber eller drar dit. De har fortalt om at de føler på et stort stigma. Mange har barn og er redd for stygge blikk og hvordan swingers oppfattes, sier Skrøder.

Måtte kle av seg

Hun forteller at hun er opptatt av seksualitet og helse, og at det var bakgrunnen til at hun fikk ideen om å bli med inn på en swingers-klubb. Det skulle ikke så mye til å få lov, sier Skrøder, som mener Dagbladet allerede skriver viktig og liberalt om sex.

– Jeg gjorde masse research, og det viste seg å være vanskelig å finne klubber i Oslo som ville invitere oss inn. Da ble det den i Stockholm. De var veldig åpne, så lenge vi kunne gjøre det uten å eksponere gjestene, sier hun.

Blant tilbehøret i kjelleren var det en gynekologstol, som Skrøder skriver om i sin reportasje.

Skrøder, som nå jobber frilans før hun starter i VG i juni, forteller at hun hadde en god prat med mannen som driver klubben i Stockholm før hun reiste. Av han fikk hun beskjed om at hun kunne ha på seg undertøy på klubben.

– Min nærmeste leder spurte om jeg var komfortabel med det. Jeg er relativt trygg på meg selv, så jeg ble ikke så stressa, men fikk god oppfølging, sier Skrøder.

Ble stresset

I redaksjonen snakket de mye om reportasjen på forhånd, og hun var veldig trygg på situasjonen. Det var god kommunikasjon med reportasjeleder både før og etter, sier hun.

Inne på klubben ble kommunikasjon ut mer vrient: Skrøder måtte låse telefonen inn i et skap og hadde ikke mulighet til å kontakte noen.

– Men dette var en sexklubb, det er jo ikke som at jeg skulle til Syria eller på et livsfarlig utenriksoppdrag, påpeker hun.

En ting man imidlertid ikke kan forberede seg på, er å se masse folk ha sex, forteller Skrøder.

– Det var rart. Selv om jeg alltid har hatt lyst til å gjøre dette, fordi jeg mener det er viktig med tanke på at seksualitet er en stor del av helsa vår, så ble jeg stresset. Jeg trodde jeg skulle takle det bedre.

Før hun dro på klubben rettet hun et vurderende blikk mot minibaren på hotellrommet, forklarer hun, men da hun først var på plass og kledde av seg, føltes det ganske naturlig.

– Jeg tenkte «jobb jobb jobb», og det funka. Det er likevel den mest utfordrende journalistiske situasjonen jeg har vært i. Det var mye følelser og tanker på en gang.

Mange inntrykk

Etter at hun hadde kledd av seg og gått ned i kjelleren der man har sex, møtte hun et par som hun pratet med. Normalt ville hun hatt mulighet til å ta opp samtalen, kanskje sende en melding etterpå for å oppklare, eller stille oppfølgingsspørsmål, forteller Skrøder.

Det var mange inntrykk som måtte fordøyes etter turen til kjelleren i Stockholm, sier Karoline Skrøder.

– Men her ble liksom alle helt anonyme. Det var ekstremt mange inntrykk og samtidig måtte jeg tenke journalistisk.

Hun tror hjernen hadde godt av å ikke være avhengig av opptaker, men å faktisk være uten hjelpemidler og fremdeles tenke journalistikk.

– Å brått havne i en kjeller der folk ligger over alt. Det var gøy, men tok meg tre-fire dager for å forstå hva jeg egentlig hadde vært med på.

– Aldri noe press

Skrøder understreker at hun aldri følte noe som helst press inne på swingers-klubben, og at hun heller ikke opplevde noen ubehageligheter. Både eieren og paret hun møtte geleidet henne rundt og hun opplevde det hele som veldig ordentlig. Tidligere på dagen hadde hun også vært på stedet med eieren og en fotograf.

Men på spørsmål om hun følte på et profesjonelt press for å være mer deltakende, svarer Skrøder:

– Etter å ha blitt eksponert for noe så hinsides, så følte jeg kanskje litt på det helt på tampen. Skulle man vært med, liksom? Men det er kun fordi jeg tror det kunne vært journalistisk kult. Men jeg dro hjem og har reflektert mye over det i etterkant – det var jo bare en følelse der og da.

– Ansett som under andre temaer

Skrøder tror mange tenker at en reportasje fra en swingers-klubb i Stockholm ikke er viktig journalistikk. Men selv mener hun temaet er viktig, og at å skrive informativt og godt om sex er noe nordmenn trenger.

– Jeg skjønner ikke hvorfor sex liksom er ansett som å være litt under andre temaer. Jeg tror ikke man forstår hvor stor del av helsen som handler om seksualitet. Seksualitet og helse går hånd i hånd, sier hun.

For eksempel vil ikke et parforhold gå bra uten at man har et godt seksuelt utgangspunkt, sier Skrøder.

– Nå sier jeg ikke at swingers-klubb er der man skal få et sunt parforhold, altså.

Swingers-prat på påskemiddag

Skrøder forteller at hun har fått god respons på reportasjen fra klubben i Stockholm. Hun sier hun sjelden får mye tilbakemeldinger på det hun skriver, men at det å få ansiktet sitt på en sak om swingers-klubb generte mye. Også hos familien.

– Saken ble publisert i påsken, og dagen etter hadde vi familiemiddag. Jeg satt ved siden av bestemor som plutselig sa: Ja, så du har vært i Stockholm du?

Skrøder sier hun er stolt av reportasjen, og sier den er med på å bidra til det hun ønsker seg: mer åpenhet.

– Det er ikke sånn at dette liksom skal være det eneste avtrykket på min journalistiske karriere, men jeg kommer til å gjøre lignende ting om jeg får mulighet. En greie i fremtiden kan jo være at noen ønsker å stille med navn og bilde. Det kan fjerne litt av stigmaet.

Powered by Labrador CMS