Norske medier har fulgt Frank Løkes andre Everest-ekspedisjon tett siden avreise til Nepal 8. april. Bildet er fra Dagsnytt 18-debatt 29. mai.

Dagbladet på toppen i Frank Løke-dekning, med Nettavisen like bak

– Har ofte vært blant dagens mest leste saker.

Publisert Sist oppdatert

Frank Løkes forsøk på å nå toppen av Mount Everest, som første nordmann uten oksygen, har ikke foregått helt uten omtale i norske nettmedier.

Journalisten har gjort en opptelling av antall artikler om Løkes ekspedisjon hos de største norske nettavisene, siden avreise til Nepal 8. april og fram til i dag, torsdag 30. mai, en uke etter at Løke nådde toppen.

Ekspedisjonen inneholdt alt fra sykdom, usikkerhet om vær, ulykker for andre klatrere i området og kansellering av oksygenplanene til brudd for Løke og kjæresten som var med på reisen.

Og helt i toppen var det jevn kamp blant to aviser om å publisere flest artikler.

Dagbladet går av med seieren, med 50 artikler, og slår dermed Nettavisens 47 artikler på målstreken.

TV2.no har publisert 27 artikler, mens VGs tall er 24. Samtidig kunne VG skilte med GPS-basert direktestudio for de som ville følge Løkes vei helt til topps.

NRK har omtalt ekspedisjonen i fire nettsaker, Aftenposten i to.

– Bestemte oss for å være best

Nyhetsredaktør Mads Andersen i Dagbladet sier han setter pris på beskjeden om at avisa topper Løke-lista.

– Da vi laget de første sakene om at Løke skulle bestige Mount Everest uten oksygen, så vi at interessen var stor. Da bestemte vi oss for å være best i dekningen av ekspedisjonen. Det handlet ikke bare om å ha størst kvantitet, men også kvalitet, og der er jeg trygg på at vi har vært ledende, sier Andersen til Journalisten.

Avisa har klart å være først med siste nytt fra ekspedisjonen, noe som er viktig for Dagbladet i alle avisas kjerneområder, mener Andersen.

Og de 50 artiklene har blitt lest:

– Når vi har hatt saker på Løke, har det ofte vært en av dagens mest leste. Så interessen for det han har gjort, har vært stor, slår nyhetsredaktøren fast.

Han har registrert diskusjon om Løkes ekspedisjon, og om pressens dekning av den.

– Det har vi på redaksjonell plass ikke tatt stilling til. Vi mener det har vært en interessant, aktuell og oppsiktsvekkende sak som vi skal dekke tett, avslutter Andersen.

Kalte Løke en løk

I opptellingen har Journalisten inkludert artikler, videosaker og nyhetsmeldinger som er vinklet spesifikt på Løke selv, i konteksten av ekspedisjonen han var ute på. 

Dekningen har handlet om selve ekspedisjonsprosjektet og/eller reaksjoner på det, men også tatt form av intervjuer med kjæresten Helén Oterhals og omtale av at paret bekreftet brudd etter at toppstøtet var gjennomført. 

Artikler som kan være utløst av fokuset på Løkes ekspedisjon, men som handler om andre klatrere eller mer generelle forhold rundt Mount Everest, er ikke tatt med i opptellingen.

Aviskommentarer om Løkes ekspedisjon er derimot talt med, og dem har det vært noen av:

VG-kommentator Leif Welhaven kalte turen «vårens teiteste eventyr», men måtte medgi at Løke fikk det som han vil med den enorme medieoppmerksomheten.

Nettavisens politiske redaktør Erik Stephansen skrev «Frank Løke er en løk», med henvisning til en formulering fra og om Peer Gynt, og havnet i ordskifte med Løke selv på Dagsnytt 18.

NB: Mens Journalisten jobbet med denne artikkelen, har både Nettavisen og Dagbladet publisert henholdsvis sak nummer 48 og sak nummer 51 om Løke.

Powered by Labrador CMS