Eirik Mosveen, kommentator i VG
Eirik Mosveen, kommentator i VG

- Valla skriver usant

Kjente mediefolk tilbakeviser påstander i den tidligere LO-lederens nye bok.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I sin ferske memoarbok “Gi meg de brennende hjerter” retter Gerd-Liv Valla kraftig kritikk mot det hun oppfatter som en overdreven laugsmentalitet blant journalister. Hun lanserer et nytt begrep: innsidelojalitet. Søk på Google og mediearkivet Retriever viser at Valla er ordets rette mor. Bakgrunnen er det Valla beregner som inhabilitet blant kjente pressefolk i dekningen av striden mellom henne selv og Ingunn Yssen i 2007.

Valla kommer med en hittil ikke omtalt påstand i Yssen/Valla-saken. Hun skriver at det var kjent i pressemiljøet og det politiske miljøet at VGs politiske reporter Eirik Mosveen (i boka er fornavnet konsekvent skrevet feil,  uten i) og Yssen hadde et forhold i 1997, og at de to seinere har vært gode venner. Mosveen var en av journalistene bak VG-saken som utløste dramaet og førte til Vallas fall som LO-leder.

Vallas påstand er i løpet av de siste dagene spredt via NRK1, Aftenposten og på Twitter.

Valla gjentar også et kjent faktum, at Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen og Yssen er nære venner. Simonsen erklærte seg inhabil i forhold til å skrive om saken. Valla betegner det imidlertid som oppsiktsvekkende hvor lite varsom Simonsen likevel skal ha vært på morgenmøter og i andre sammenhenger.

Både Mosveen og Simonsen tilbakeviser Vallas påstander.

– Laugsmentalitet

“Hvorfor denne innsidelojaliteten? Har norske journalister virkelig så stor laugsmentalitet at det hindrer dem å utfordre den makten de selv sitter med? Medieforskerne burde ha et godt forskningsprosjekt med å kartlegge båndene mellom sentrale mediepersonligheter og politikere i Norge generelt.”

Valla kritiserer i boka at Mosveen framstiller det som saken er gravd fram av ham, uten å klargjøre sitt forhold til Yssen. Den tidligere LO-lederen er overrasket over tausheten blant journalister og redaktører.

“En framtredende pressemann sa til meg at det ikke var til å tro at Mosveen i VG kunne ha den rollen han hadde når han samtidig hadde dette forholdet til Ingunn Yssen. De sier det i personlige samtaler, men lar det hele gå upåaktet hen i mediene uten å kommentere”, heter det fra Vallas hånd.

Overfor Journalisten.no har Eirik Mosveen kun én kommentar til det Valla skriver om et forhold mellom ham og Yssen: 

– Påstanden er usann. 

Overfor Aftenposten benekter også Yssen Vallas påstand.

Ble kalt heks?

Valla skriver også at Dagbladet-journalister har berettet for henne om Marie Simonsens “sterke engasjement og pådriverrolle i denne saken på morgenmøtene i Dagbladet”. Hun betegner det som bemerkelsesverdig at Simonsen “stadig får anledning til å gjenta påstander og giftige drypp, uten at det fra mediene og Dagbladets ledelse blir stilt kritiske spørsmål til det”. I boka heter det at Simonsen under et intervju på Østlandssendingen skal ha kalt Valla for en heks.

Simonsen avviser at hun var aktiv under Dagbladets dekning av dramaet rundt Yssen og Valla.

Det er håpløst når hun siterer anonyme kolleger av meg. Det alle vet er at jeg ikke jobbet med Yssen/Valla-saken i det hele tatt. Jeg jobbet hjemmefra i flere uker, nettopp for å ikke delta på disse morgenmøtene som hun skriver at jeg skal ha vært veldig aktiv på. Det er absolutt feil, det kan du spørre hvem som helst om. Jeg tok mange forholdsregler og mener selv at jeg var veldig klar og tydelig, nærmest overforsiktig. Og jeg kan absolutt ikke huske at jeg har brukt uttrykket heks om Valla.

Simonsen legger til at hun vanskelig kan beskytte seg mot det hun betegner som Vallas konspirasjonsteorier.

– Ikke dokumentert

Også andre har tidligere rettet kritikk mot deler av medienes dekning av Yssen/Valla-saken. Sigurd Allern, professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo, skrev kapittelet om denne saken i boka «Skandalenes markedsplass – politikk, moral og mediedrev» fra 2009.

– VGs påstander om at Ingunn Yssen ble mobbet av Gerd-Liv Valla fordi hun var gravid, har aldri blitt dokumentert. Avisen ignorerte bevisst jobben med å kryssjekke Yssens fortelling gjennom selvstendig, journalistisk gravearbeid, uttalte Allern da boka ble lansert.

Journalisten.no følger opp saken utover dagen. Les intervju med Gerd-Liv Valla der hun utdyper kritikken mot mediene.

Powered by Labrador CMS