Helge Simonnes.Dagsavisen og Vårt Land faller, likevel er konsernsjefen fornøyd.20100216Brukt på nett

Litt lekrere på skraphaugen

Men ikke alle regnskapene i Mentor Medier er positive.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter flere år med oppkjøp, kvittet de selvutnevnte skraphandlerne Mentor Medier seg med et par av titlene sine i fjor. Deriblant Ny Tid. Tilbake i konsernet er pressestøttemottakerne Vårt Land og Dagsavisen de største aktørene.

Førstnevnte er også den mest lønnsomme.

Et velsignet år

I fjor hadde den kristne dagsavisen en omsetning 135,7 millioner kroner. Det er en økning på 5,7 millioner fra året før. Med i denne posten må det regnes at avisen i 2010 mottok 37,1 milioner i produksjonstilskudd fra staten, hvilket er en økning på halvannen million fra året før.

Ifølge konsernregnskapet til Mentor Medier leverte Vårt Land et driftsoverskudd på 6,9 millioner, som må ha skapt hallelujastemning siden dette var en bedring på 228 prosent fra 2009. Resultat før skatt ga et overskudd på 9,9 millioner kroner.

Vårt Land er den nest største mottakeren av pressestøtte i Norge. Den største er Dagsavisen, som eies med 66 prosent av Mentor Medier.

Dagsavisen løftes

Også i Dagsavisen gikk man ut av fjoråret med kraftige forbedringer. Produksjonstilskuddet fra staten økte med i underkant av to millioner kroner, til 40,4 millioner.

Økt støtte til tross, omsetningen falt med 6,4 millioner kroner til 138,8 millioner kroner. Før skatt ble det et underskudd på 482.000 kroner. En stor fremgang med tanke på at underskuddet i 2009 var på 23,3 millioner.

Ifølge VG ønsker Mentor Medier at Dagsavisen skal finne sammen med Bergensavisen og Rogalands Avis, også to store mottakere av pressestøtte. VG skriver at Dagsavisen ønsker en modell ikke ulik svenske Expressen som i flere områder også kommer med lokalversjoner. Slik Journalisten fortalte at Dagbladet er i dialog om med de samme to avisene.

Mange bekker små

Et annet tapsforetak i Mentor Medier, er datterselskapet Ad Fontes Medier som gir ut blant annet Ukeavisen Ledelse og Gründer/Økonomisk Rapport. Omsetningen falt med 2,2 millioner kroner og endte med27,4 millioner kroner i underskudd.

Også hos Programbladet faller inntektene. Nesten to millioner kroner forsvant fra omsetningen i 2010, sammenlignet med året før.

Men det har man tatt inn på kostnadssiden og bladet leverer et overskudd før skatt på 2,5 millioner kroner. En tilbakegang på 189.000 kroner.

Lettlest Media som gir ut Klar Tale leverte et overskudd på 436.000 kroner før skatt. Nesten 40 prosent lavere enn i 2009.

Mer til eierne

I styrets årsberetning skriver de at det forventes en stabilt positiv resultatutvikling i Vårt Land, og en resultatforbedring i Dagsavisen i år. Mens det forventes at Programbladet skal levere en god avkastning.

18 prosent av inntektsgrunnlaget kommer i form av direkte pressestøtte.

I konsernet økte omsetningen i fjor med 12 millioner kroner, mens resultat før skatt ble på like under 6 millioner kroner, en forbedring på 25 millioner fra året før.

Styret har satt av 2,5 millioner kroner til utbytte.

Powered by Labrador CMS