Skype-investor kjøper Nyhedsavisen

En av investorene bak ip-telefon-suksessen Skype, overtar 51 prosent av danske Nyhedsavisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var Nyhedsavisens varslede ankomst på det danske markedet som startet den danske aviskrigen i august 2006. Baugur-kontrollerte Dagsbrun, som tapte budkampen med Montgomery om Orkla Media, skulle snu opp ned på det danske avislandskapet når de lanserte en ny gratisavis basert på det islandske suksesskonseptet Frettabladid.

Taper penger

Det ble en forsinket og vanskelig start for den islandskeide avisen, men i dag er gratisavisen, som fremdeles taper store summer hver dag, Danmarks nest mest leste avis. Skype-millionær Morten Lund var med fra starten som internettrådgiver og investerte et mindre beløp i Dagsbrun Media, som eier Nyhedsavisen.

Nå melder Berlingske at Lund kjøper andeler fra hovedinvestoren Baugur, slik at han blir sittende som majoritetseier med en eierandel på 51 prosent.

Investorjakt

Det har i den senere tid versert rykter om at Baugur/Dagsbrun var på jakt etter nye investorer.

– Baugur har hele tiden sagt at de vil ha fremmed kapital inn på et tidspunkt. Man har ikke tenkt seg å eie Nyhedsavisen de neste 20 årene, sa Lars Lindstrøm, CFO i Dagsbrun Media til Berlingske i forrige uke, og understreket at Baugurs hovedfokus var på detaljhandelen.

Dette står i skarp kontrast til uttalelsene Baugur-sjef Jon Asgeir Johannesson kom med til danske Børsen da Nyhedsavisen ble lansert i oktober 2006:

– I løpet av noen år vil media utgjøre 15–20 prosent av Baugurs virksomhet. I løpet av 3–4 år vil vi eie de ledende avisene i 3–4 land, sa han da, og forsikret at Baugur i første omgang ville stille 800 millioner DKK til rådighet for Nyhedsavsien.

Dyrt Prosjekt

Berlingske skriver at ifølge materialet «Overview of Dagsbrun Media», som er sendt til mulige investorer, har Nyhedsavisen bare i 2007 et underskudd på 420 millioner DKK. Og avisen vil ifølge prospektet tape nesten 700 millioner danske kroner før prosjektet forventes å gå i null i november 2008.

– Morten har vært med fra starten, og selv om vi har fått henvendelser fra en rekke potensielle investorer, tror vi at det er den beste personen som nå overtar kontrollen, sier Thordis Sigurdardottir, Baugurs direktør for medieinvesteringer og styremedlem i Dagsbrun Media, til Berlingske.

Morten Lund skriver optimistisk om overtakelsen på bloggen sin her. Her kan du også lese om da han solgte andelene sine i Skype.

Powered by Labrador CMS