Lars Werge trakk seg søndag som leder av Dansk Journalistforbund. Foto: Dansk Journalistforbund
Lars Werge trakk seg søndag som leder av Dansk Journalistforbund. Foto: Dansk Journalistforbund

Lederen i Dansk Journalistforbund trekker seg etter massiv kritikk

Kritiserte Journalistens redaktør for å ha en kompromissløs linje.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag gikk redaktør Øyvind Hesselager i danske Journalisten av – «etter gjensidig avtale», skriver det danske fagbladet.

Uttalelser fra leder Lars Werge i Dansk Journalistforbund (DJ) om redaktøravgangen har på kort tid skapt mange reaksjoner:

– Hans journalistisk kompromissløse linje har også slitt på relasjonen mellom partene, og DJ har nådd et punkt hvor det må en ny person på posten som redaktør for Journalisten for å skape en annen og ny relasjon, sa Werge på fredag.

Kraftig kritikk

Søndag ble det kjent at DJ-lederen trekker seg fra stillinga, på grunn av kraftig kritikk for uttalelsene.

DJ er eiere og utgivere av danske Journalisten, slik Norsk Journalistlag (NJ) er med Journalisten i Norge, og fagbladet skal også være like uavhengige som Journalisten her.

Werges uttalelser ble tolket som en kritikk av Journalistens journalistikk og en undergraving av bladets uavhengighet – som ifølge ham selv skal ha fått DJs hovedbestyrelse, som tilsvarer NJs landsstyre, til å miste tilliten til ham.

Journalistens Facebook-innlegg om at han slutter skriver folk blant annet:

– Skal Journalistens redaksjonelle frihet innskrenkes? I Dansk Journalistforbunds formålsparagraf står det at «DJ skal arbejde aktivt for en udvidelse af presse- og ytringsfriheden over for arbejdsgiverne». Derfor undrer jeg meg over Lars Werges uttalelser.

– Hvordan kan en kompromissløs journalistisk linje på noen måter være et problem?

– Det må da nærmest forventes at redaktøren for et kritisk fagblad er kritisk og kompromissløs. Som medlem forventer jeg at dette utdypes.

– De profesjonelle journalisters fagforening orker ikke mer kompromissløs journalistikk. Kan man i ettertid være bekjent med å være DJ-medlem?

Kritiske saker

I redaktør Øjvind Hesselagers tid har danske Journalisten laget flere saker der de er kritiske til DJ. Blant annet har de avdekket en krenkelsessak i DJ, som førte til en omorganisering av forbundet, strammere regler, en advokatundersøkelse, og at en mellomleder forlot huset.

Ifølge DJs nye leder Tine Johansen er det Werges eget ønske å gå av.

– Det er ikke vedtatt av landsstyret. Det er en beslutning Lars Werge har tatt alene. Det har vi tatt til etterretning. Vi synes det er synd, men vi respekterer hans beslutning, sier hun til danske Journalisten.

Hun sier også at den «kompromissløse redaksjonelle linjen» til fagbladet ikke har slitt på relasjonen for hennes del, men at hun likevel mener det er bra at bladet nå får ny redaktør.

– Nå er vi en stor organisasjon, og jeg tror det vil være godt for oss alle sammen. Jeg tror vi med en ny leder og redaktør kan få en ny start for relasjonen. Det endrer ikke på den redaksjonelle friheten, eller at vi arbeider for presse- og ytringsfriheten, sier hun.

– Ført til mye sinne

Det var på et møte med resten av DJs ledelse søndag formiddag, at Werge meddelte at han trekker seg.

I et Facebook-innlegg skriver han:

– Jeg ble sitert på en formulering som har ført til mye sinne. Blant medlemmer, i offentligheten og i vårt landsstyre. Forløpet har vist meg at jeg ikke lenger har støtte i landsstyret. Det tar jeg selvfølgelig konsekvensen av, og jeg har i dag meddelt Dansk Journalistforbunds landsstyre at jeg slutter som leder i dag, og at jeg for øvrig slutter i alle mine verv i relasjon til DJ.

Powered by Labrador CMS