VG-journalist Stella Bugge er redd for at NJ åpner opp for mange dører for andre yrkesgrupper.
VG-journalist Stella Bugge er redd for at NJ åpner opp for mange dører for andre yrkesgrupper.

VG-journalist Stella Bugge:
– Hvis influenserne slipper inn, går Bugge ut

Er negativ til å åpne for nye yrkesgrupper i NJ.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

At størrelsen på et fagforbund har mye å si for gjennomslagskraften, er et kjent argument fra dem som ønsker å utvide medlemskriteriene for Norsk Journalistlag (NJ). I 2023 skal landsmøtet ta stilling til om det vil bli mer kjøtt på vekta ved å åpne opp for medlemmer fra nye yrkesgrupper, og diskusjonen er for lengst i gang.

  • Les endringsforslaget her.

VG-journalist Stella Bugge er negativ til å åpne opp for flere, og tror mer penger er det viktigste argumentet for dem som ønsker flere inn i fagforeningen.

Da NJ Oslo inviterte til debatt om temaet i forrige uke, var Bugge en av dem som tok ordet og argumenterte mot å utvidelse.

– De snakker mye om kjøttvekta og innflytelse, men jeg tenker at det er vel så mye pengene som rår. Jeg skjønner at jeg banner litt i kirka, men hvis man ikke har råd til en stor sentralorganisasjon, så må man kanskje slanke den litt, sier Bugge til Journalisten.

Hun understreker at hun uttaler seg som menig medlem, og ikke på vegne av redaksjonsklubben i VG, der hun er styremedlem.

Trimme fettet

Det er mange norske redaksjoner som har vært gjennom store slankeprosesser gjennom årene, sier Bugge, og dersom penger til administrasjonen er et problem, kan det å trimme fettet av NJs administrasjon være et vel så godt alternativ som å øke kjøttvekta, mener hun.

– Jeg forstår at det finnes en grense for hvor mye man eventuelt kan slanke administrasjonen, og det er ikke et enkelt svar her, men jeg tror pengene er vel så viktig som kjøttvekta, sier hun.

– Men hva er det som er så farlig med å få andre yrkesgrupper inn i NJ?

– Influensere er jo med i Danmark, og de får betalt for å promotere produkter, som ikke har noe med journalistikk å gjøre. Det samme gjelder kommunikasjonsarbeidere som jobber for å spre et gitt budskap. Vi skal komme med faktabasert informasjon uten at noe ligger bak. Det er vanskelig å forene de to hensiktene i samme organisasjon, sier Bugge.

– Kan lekke i andre enden

Hun mener temaet om utvidelse av medlemskriterier så langt ikke har vært debattert nok, og sier man bør tenke seg godt om før eventuelle endringer skjer.

– Det er nok ikke bare jeg som tenker at NJ risikerer å bli en organisasjon som ikke er for journalister. Det kan også lekke i andre enden dersom kommunikasjonsfolk, blogger og influensere kommer inn. Om journalister da går ut, kan vinninga fort gå opp i spinninga, sier hun.

At journalister vil ha et forklaringsproblem overfor publikum, er også et argument hun mener taler mot å utvide NJs medlemskriterier.

– Det blir vanskelig å forklare for folk at de som driver med content marketing, og for betalt for å fremme et syn eller produkt, skal være i samme forening som dem som skal se kritisk på nettopp den bransjen, sier hun.

Hun er mest redd for at det å åpne dørene for kommunikasjonsbransjen vil bidra til at flere og flere yrkesgrupper kommer inn. Hun vil ikke at NJ skal bli som Dansk Journalistforbund, der både bloggere og Youtube-stjerner nå er medlemmer.

– Hvis influenserne slipper inn, går Bugge ut, sier hun.

VG-journalisten understreker at hun ikke har tatt en endelig beslutning for om hun vil melde seg ut, men ser frem til å få med seg debatten om utvidete kriterier.

  • Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS