Når Facebooks eierselskap Meta overfører brukerdata til USA, bryter de det europeiske personvernregelverket, konkluderer Datatilsynet.

Personopplysninger

Norge vil bøtelegge Facebook for overføring av persondata

Facebooks eierselskap Meta bør straffes for ulovlig overføring av personopplysninger til USA. Det skriver Datatilsynet i et brev til irske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når Meta overfører brukerdata til USA, bryter de det europeiske personvernregelverket og det bør føre til bøter, konkluderer Datatilsynet i et brev som ble sendt til irske myndigheter i juli i år, skriver Morgenbladet , som siterer Politico.

I brevet, som Morgenbladet har fått tilgang til, viser Datatilsynet til den såkalte Schrems II-dommen , som ble avsagt av EU-domstolen i 2020.

Denne dommen konkluderte med at europeiske personopplysninger ikke var tilstrekkelig sikret når de ble overført til USA. En slik dataoverføring er i praksis uforenlig med å overholde GDPR-regelverket, konkluderer Datatilsynet.

Datatilsynet argumenterer med at om brudd på regelverket ikke fører til konkrete sanksjoner, vil selskaper ha få insentiver til å opptre i samsvar med EUs personvernregelverk.

I en epost til Morgenbladet henviser Meta, via kommunikasjonsbyrået Släger, til en uttalelse selskapet ga til Politico mandag. Her viste Meta til prosessen med å få på plass en ny avtale mellom EU og USA:

– Vi ønsker avtalen om et nytt rammeverk som vil sikre en fortsatt overføring av data på tvers av grenser, velkommen, heter det.

Powered by Labrador CMS