Årets avistegning sto på trykk i VG tidlig i 2022.

Årets avistegning 2023

Dette er Årets avistegning

VG- og The Times-tegner Morten Mørland hedret med ny pris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld, under Norsk Journalistlags landsmøte, ble Morten Mørland hedret med prisen Årets avistegning for tegningen «Rødt».

Mørland bor og jobber i Storbritannia, leverer jevnlig til The Times og The Spectator og tegner forsidene til The Sunday Times. Han leverer også fast til VG her hjemme, hvor vinnertegningen ble publisert.

Tone Sofie Aglen delte ut prisen for årets avistegningen. Morten Mørland tok imot prisen fra England.

Han har fått flere priser i Storbritannia, blant annet Cartoonist of the Year under The Press Awards tre ganger – senest nå i 2023.

Tegningen sto sammen med kommentaren «Det revolusjonære øyeblikket» i VG tidlig i 2022.

– Det er et stort og viktig øyeblikk for meg å få denne prisen. Før jeg begynte selv, så jeg opp til norske tegnere som hadde fått prisen før. Det var for eksempel Roar Hagen, Finn Graff og Per Elvestuen som var mine helter, så å vinne samme pris som dem gjør det litt ekstra spesielt, sier Mørland i en pressemelding.

Om tegninga av Rødt-lederen som rottefanger sier Mørland:

– Til en så klar sak og med en klar figur kunne jeg bruke historien om rottefangeren som sentralt element. Når du først får den idéen, tegner tegningen nesten seg selv.

Juryens begrunnelse:

En god avistegning kan være så mangt. Årets vinner har alt. Tegningen er både en god karikatur, den forteller en historie om en politisk vekkelse og har en klar referanse de fleste kjenner. Det er også en tegning hvor man stadig oppdager noe nytt. Juryen har latt seg imponere av detaljrikdommen. Alt fra de marsjerende hordene som skjuler seg under den røde kappa, til hammer og sigd som erstatter notene som kommer ut av rottefangerens fløyte. En annen viktig detalj med politisk brodd er spagaten rottefangeren står i, som er et morsomt og effektivt bilde av Rødt-leder Bjørnar Moxnes’ situasjon. Prisen for årets avistegning går til Morten Mørlands «Rødt» i VG.

Juryen delte også ut to hederlige omtaler. Knut Høihjelles strømkommentar i Namdalsavisa, og Siri Dokkens tegning av Ukrainas menn i Dagsavisen.

Juryens begrunnelse for hederlig omtale – Knut Høihjelle:

Strømkrisen har naturlig nok vært en gjenganger blant norske avistegnere. Dette er eksempelet på at det enkle kan være det beste. Juryen er imponert over hvordan tegneren med et svært enkelt, men desto mer ikonisk uttrykk har fanget essensen av det nordmenn har snakket om. Ord blir overflødige. Juryen gir hederlig omtale til Knut Højhjelles «Strømskriket» i Namdalsavisa

Juryens begrunnelse for hederlig omtale – Siri Dokken:

De mange bidragene som har handlet om Russlands angrepskrig, har ofte kretset om Putin. Juryen falt for en tegning som viser fram konsekvensene på bakken. Tegningen er sterk, vakker og smertefull, men ikke uten håp. Med et imponerende grep har tegneren vist hva Ukrainas folk har ofret og fortsatt ofrer for sitt land. Juryen gir hederlig omtale til Siri Dokkens «Ukrainas menn» i Dagsavisen.

Prisen for Årets Avistegning deles ut av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening.

Årets jury er Tone Sofie Aglen (NRK) for NJ, Jens Kihl (BT) for MBL, Tom Erik Thorsen (Varden) for NR og Bianca Boege for Avistegnernes hus/Museene i Akershus.

Til årets konkurranse kom det inn bidrag fra 42 tegnere, til sammen 123 tegninger, der ni ble tatt med til et finaleheat. Se alle finalekandidatene her.

Powered by Labrador CMS