– Et slag i lufta

VG, DN og TV 2 gjorde Stoltenberg en stor tjeneste, mener Bergens Tidende. Ingvild Jensen forsvarer seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De tre redaksjonene ønsker innsyn i notatet fra statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som omhandlet samtaler han førte med DnB NOR. For å få ut notatet har redaksjonene klaget til Kongen i statsråd, men det er mer en hemsko enn en løsning.

Gjorde selv tabben

– Det har ført til at klagen jeg fremmet til Sivilombudsmannen ikke kan behandles slik jeg og ombudsmannen ønsket, forteller en lettere oppgitt Vidar Ystad i Bergens Tidende.

Ystad har tidligere gått gjennom klagesaker til Kongen i statsråd i perioden 1994 til 2004. BT-journalisten er kommet fram til at av de 355 klagesakene i tidsrommet fikk kun to medhold, fire fikk delvis medhold og resten fikk avslag. Ingen av disse var innsynssaker.

– Jeg gjorde selv tabben med å klage en sak inn for Kongen i statsråd for 20 år siden, men aldri mer.

I 2004 fortalte Journalisten at «Kongen gir alltid avslag».

Sivilombudsmannen er kommet på banen og har tidligere forsøkt å få innsyn i notatet til statssekretæren. Ombudsmannen har tidligere ikke fått svar på sitt spørsmål, men ifølge Ystad synes det nå som om han har funnet en løsning.

Oppgitt

– Kongen i statsråd har ikke gjort en «meroffentlig vurdering» slik Statsministerens kontor plikter å gjøre. Derfor har han bedt om å få dokumentet utlevert en gang til, sier Ystad.

– Hvordan reagerer du på at kollegene har klaget til denne instansen?

– Jeg er ganske oppgitt over at de kan gå i en slik felle som dette. Spesielt at de ikke er klar over at det å klage dit ikke har noe for seg, spesielt i innsynssaker. Det er et slag i lufta.

Nå kan innsynssaken havne i rettsapparatet, Sivilombudsmannen har gitt Statsministerens kontor frist til onsdag med å redegjøre for hvorfor prinsippet om såkalt meroffentlighet ikke ble fulgt.

Fokuser annerledes

I TV 2 kom klagen på innsynsavslaget etter at de ble kjent med at DN og VG også hadde klaget til Statsministerens kontor (SMK).

– Dermed sendte vi inn vår klage for å vise at vi støttet de andre redaksjonene i at dette ikke er et internt notat, forteller leder for politisk avdeling i TV 2, Ingvild Jensen.

Jensen mener at Ystad heller skal rette sin frustrasjon andre steder enn mot de tre redaksjonene.

– Jeg synes han bør rette frustrasjonen over på SMK og ikke kolleger. Her jobber alle redaksjoner for å få notatet offentliggjort.

Powered by Labrador CMS