Trond Giske har tidligere uttalt seg kritisk om dokumentarfilmen om ham selv. Her fra PFU-møte etter Giske-klage mot fem aviser.
Trond Giske har tidligere uttalt seg kritisk om dokumentarfilmen om ham selv. Her fra PFU-møte etter Giske-klage mot fem aviser.

«Trond Giske - Makta rår»

Giske mente filmen om ham manglet viktige tilsvar: Nå skal den sendes på NRK

Har ikke gjort endringer fra kinoversjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har vurdert det til at filmen slik den er nå, ikke har påstander som utløser samtidig imøtegåelse, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK.

NRK har kjøpt visningsrettighetene til dokumentarskaper Håvard Bustnes' film «Trond Giske - Makta rår», som fikk mye oppmerksomhet ved kinopremieren tidligere i år, og skal sende filmen i slutten av august.

Allerede før den norske kinopremieren uttalte Giske til Journalisten at han mente filmen manglet viktige tilsvar, spesifikt i uttalelser fra kommentatorer som deltar i filmen:

– Der kommer det fram en del påstander som, hvis dette hadde vært underlagt vanlig presseetikk, ville vært selvsagt å innhente mine svar til, sa Ap-politikeren til Journalisten. Bustnes svarte at filmen var balansert og at Giske hadde hatt mulighet til samtidig imøtegåelse.

Nå blir filmen underlagt presseetikken og sendt på et redaktørstyrt medium, men etikkredaktør Kalbakk forteller at filmen som skal sendes på NRK er identisk med den som har gått på kino, og at de vurderer det til at den ikke inneholder ubesvarte påstander som utløser imøtegåelse.

– Jeg synes først og fremst filmen er et usedvanlig nært og interessant portrett, og en følgedokumentar som kommer tett på Giske gjennom 2019 og 2020. Han reflekterer mye rundt det som har skjedd, og det som skjer under innspillingen. Det er det viktigste preget ved filmen, sier Kalbakk.

Han forteller at NRK hadde kjøpt visningsrett allerede da Giske gikk offentlig ut med sin kritikk på tampen av fjoråret.

Håvard Bustnes har tidligere fortalt Journalisten at Giske fikk se filmen før verdenspremieren, og at han hadde en del kommentarer.

– Vi gikk nøye gjennom kommentarene fra Giske og gjorde et par endringer der vi så at Trond Giske hadde et poeng i forhold til dette med tilsvar, skrev Bustnes.

Verken Giske eller Bustnes har svart Journalisten på spørsmål til denne saken.

Powered by Labrador CMS