USAs president Donald Trump ble den mest omtalte mediesaken i norske nettaviser i 2020.
USAs president Donald Trump ble den mest omtalte mediesaken i norske nettaviser i 2020.

Donald Trump ble mest omtalt i norske nettaviser i 2019

– Har dominert nyhetsbildet.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norske nettaviser skrev aller mest om Donald Trump i 2019. Nav-skandalen er likevel saken som har gjort mest inntrykk på folk.

Det viser en undersøkelse medieovervåkningsbyrået Meltwater har gjort sammen med analysebyrået YouGov.

– Donald Trump har dominert nyhetsbildet de siste årene, og mediesirkuset som er rundt ham for øyeblikket, kommer til å fortsette. Riksrett, valg i 2020, og en angivelig kontinuerlig heksejakt fra mediene bidrar til å befeste plassen på toppen av omtale-tronen, sier partner i PR-operatørene, Lukas Loeb, i en pressemelding.

Bompengedebatten ble den nest mest omtalte nyhetssaken i norske nettmedier i 2019, mens Ole Gunnar Solskjær kom på tredjeplass. Videre på listen følger brexit og kommunevalget.

På medieovervåkningsbyrået Retrievers liste over de mest omtalte personene i norske medier i 2019, som ble presentert i julen, var statsminister Erna Solberg på topp, fulgt av Donald Trump og Ole Gunnar Solskjær.

Nav-skandalen gjør inntrykk

Meltwater og YouGov har også spurt folk om hvilke saker som har gjort mest inntrykk på dem i 2019. Her svarer respondentene at Nav-skandalen har gjort mest inntrykk. Hele ni av ti svarer at de har blitt opprørt eller trist av denne saken.

– Nav-skandalen er fersk og har store konsekvenser for mange nordmenn. Det er også blitt gjort flere fatale feil som følgelig har vekket en del sterke reaksjoner rundt om i det ganske land, sier Heidi Islann, partner i Meltwater.

Vindkraft dårligst dekket

Ski-VM i Seefeld er den saken som har gjort nordmenn mest glade. Det er dessuten også den mediesaken som nordmenn mener har vært best dekket av mediene i året som har gått. Saken respondentene mener var dårligst dekket i fjor, er utbyggingen av vindkraft.

– Det er spennende å se at sportssakene oppleves som best dekket. Bak VM i Seefeld havner nemlig Solskjær. Nordmenn mener politiske nyhetssaker er dårligst dekket. Det kan dog ha en sammenheng med at det er mer konsensus blant nordmenn i idretten enn i det politiske bildet, sier Islann.

Venstre-sak mest delt

I undersøkelsen er også omtale av saker og personer i sosiale medier analysert og kvantifisert. Også her kommer Donald Trump på topp, fulgt av brexit og bompengesaken.

Uoffisielle målinger fra analysetjenesten Storyboard viser samtidig at en artikkel skrevet av partiet Venstre ble mest delt fra norske nettsteder i 2019, skriver Medier24.

Det er saken «The people of Hong Kong are nominated for the Nobel Peace Prize» , som handler om at Venstres stortingsrepresentant Guri Melby nominerte befolkningen i Hongkong til fredsprisen i forbindelse med demonstrasjonene.

Den ble delt 238.008 ganger. Tallet inkluderer likes, delinger, kommentarer, Twitter-statuser og pins på Pinterest.

– Jeg er bare glad for at en sak om demonstrasjonene i Hongkong ble mest delt i 2019. Millioner av helt vanlige folk tar til gatene for å beskytte rettighetene sine. Det er viktig at verdenssamfunnet får det med seg, og det er fint å ha bidratt til det, sier kommunikasjonsrådgiver Thomas Lien som har skrevet saken.

Powered by Labrador CMS