Det har foreløpig ikke vært mulig å få innsyn i et dokumentet som ifølge Julian Assange inneholder en hittil hemmelig siktelse eller tiltale mot ham. Arkivfoto: Reuters / NTB scanpix

Dommer avviste innsyn i anklager mot Assange

– Ikke er bevist at dokumentet eksisterer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En føderal dommer i USA har avvist å offentliggjøre et påstått anklageskrift mot WikiLeaks' Julian Assange og sier det ikke er bevist at dokumentet eksisterer.

En pressefrihetsgruppe i USA har begjært offentliggjøring av et hemmelig dokument amerikanske myndigheter skal ha forberedt med siktelser eller tiltalepunkter mot WikiLeaks-grunnleggeren, som lever i eksil i Ecuadors ambassade i London.

Dommer Leonie Brinkema avviste begjæringen og mener gruppen – Reporters Committee for Freedom of the Press – ikke har klart å godtgjøre at dokumentet i det hele tatt eksisterer. Samtidig finnes det referanser til et slikt dokument i rettspapirer fra en annen sak.

Ambassade-asyl

Assange, som søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i 2012, sier amerikanske myndigheter ønsker å stille ham for retten etter at WikiLeaks offentliggjorde graderte opplysninger. Han sier amerikaneren vil at han skal pågripes og utleveres så fort han setter sin fot utenfor ambassadens område.

I over to år har amerikanske myndigheter nektet for at de har etterforsket Assange og forberedt en tiltale mot ham. Men i november dukket det opp to referanser til en Assange-sak da et dokument i en annen sak uforvarende ble nedgradert.

Assange sier dette dokumentet viser at det foreligger en siktelse eller tillate mot ham. Han krever å få vite hva dette er.

I kjølvannet av dette leverte pressefrihetsgruppen inn sin begjæring, som nå altså er avvist.

Motsetter seg pågripelse

WikiLeaks-grunnleggeren håper en offentliggjøring av anklagene mot ham vil bidra til at han kan forsvare seg mot en pågripelse i London.

Samtidig er han etterlyst på selvstendig grunnlag i Storbritannia fordi han unnlot å møte i retten da han valgte å søke beskyttelse ved ambassaden. Han var den gangen etterlyst internasjonalt i forbindelse med en voldtektssak i Sverige. Siktelsen i Sverige er senere frafalt, men Assange kan fortsatt blir pågrepet for å ha uteblitt fra retten for sju år siden.

Powered by Labrador CMS