Advokat Per Danielsen representerer taxieieren som saksøkte Raumnes.

Uenig i Raumnes-dommen:
– Helt klart grunnlag for å gå videre med saken

Men saksøkers advokat mener Raumnes-redaktøren fortjener honnør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag kunne Journalisten fortelle at lokalavisa Raumnes, som dekker Nes kommune på Romerike, ble frifunnet i ærekrenkelsessaken som hadde nådd Eidsivating lagmannsrett.

En taxieier saksøkte avisa etter en granskende artikkelserie fra 2017. Lagmannsretten konkluderte, i motsetning til tingretten, med at taxieieren hadde blitt ærekrenket, men kom samtidig til at ytringene var innenfor avisas ytringsfrihet.

– Håper saken avsluttes

Raumnes-redaktør Fred C. Gjestad uttaler til Journalisten at de er godt fornøyd med utfallet av dommen.

– Ikke bare at vi vinner, men også at den slår fast at ytringsfriheten også gjelder når noen opplever seg krenket. Når dommeren trekker inn Grunnloven, er det også en påminnelse for oss om at det er en linje mellom hverdagsjournalistikken vår og eidsvollsmennenes arbeid i 1814, og at vi faktisk daglig forvalter ytringsfriheten og det ansvaret det innebærer, skriver Gjestad i en e-post.

– Håper du nå siste ord er sagt om saken?

– Vi har nå vunnet i to rettsomganger og håper saken nå avsluttes med det.

– Klart grunnlag

Saksøkerens advokat, Per Danielsen, mener imidlertid at mye ligger til rette for at saken kan ankes enda videre til Høyesterett.

Han understreker at saksøkers side ikke har tatt stilling til en eventuell anke ennå, men sier til Journalisten:

– Det er helt klart et grunnlag for å gå videre med saken, når retten legger til grunn at dette er ærekrenkelser. Så er det en rent juridisk vurdering som gjenstår, med hensyn til hvor grensene går, sier Danielsen.

Han legger til:

– Lagmannsretten sier at avisa ikke opptrådte uaktsomt med å framsette beskyldningene. Etter min oppfatning er aktsomhetsvurderingen helt klart gal, og i strid med alminnelig lære for journalister: Man skal ikke framsette beskyldninger før man har skaffet bevis, sier Danielsen.

Vil gi honnør

Han viser til at Raumnes-redaktøren blant annet skrev i en lederartikkel at det «lukter misbruk av offentlige midler».

Men i samme anledning ønsker Danielsen å gi honnør til Gjestad:

– Redaktøren uttalte i tingretten at det han skrev i lederen, var rettet mot saksøker. Dette erkjente han også i lagmannsretten. Det står det stor respekt av, det er veldig redelig opptreden at han sto for det han hadde skrevet og ment å skrive, sier Danielsen.

Han oppsummerer:

– Vi er tilfreds med gjennomslaget for at saksøker ble utsatt for ærekrenkelse, noe tingretten bortfortolket. Men vi er saklig uenig i at hun ikke skal vinne saken. Begrepet «personvern» er ikke nevnt noe sted i dommen, og er derfor ikke blitt saksbehandlet, dessverre.

Gjestad har sett beskrivelsen fra Danielsen om forklaringen hans i tingretten og lagmannsretten, men har ingen ytterligere kommentar.

Powered by Labrador CMS