Eirik Jensen skal møte i Borgarting lagmannsrett fram til 27. mars. Her fra rettsdagen 8. november, med kjæresten Ragna Lise Vikre på tilhørerbenken.

Eirik Jensen-saken: Ingen medier med daglig rapportering fra rettssalen lenger

Støttegrupper holder kronerulling for å betale for referat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter en pause over nyttår møter ekspolititoppp Eirik Jensen igjen i retten fra 14. januar, tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikainnførsler.

Der har Jensen og medtiltalte Gjermund Cappelen sittet siden november i fjor, og der skal de sitte til utgangen av mars; lagmannsretten behandler saken en gang til, etter at fagdommerne satte juryens delvise frikjennelse til side i januar i fjor.

Men til forskjell fra den massive mediedekningen som fulgte første og til dels andre runde i rettssystemet i 2017 og 2018, er rapporteringen fra salen i Jensen-saken nå betraktelig mindre i omfang og iblant helt fraværende.

Siste publisering 5. desember

I flere dager i desember publiserte ingen norske medier dekning fra sal nummer 250 i Borgarting lagmannsrett. NRK, som har fulgt saken i høst med reportasjer og eget livestudio, la ut foreløpig siste oppdatering 5. desember:

«Retten heves for dagen. Dette blir siste dag NRK er til stede i forhandlingene i denne omgang.»

Dette er også siste publisering fra rettssalen, fra noe medium, som er å finne i avisarkivet til Retriever. Etter planen skulle Cappelen starte sin forklaring tidlig i desember, og saken fortsatte i retten fram til juleavbrudd 20. desember.

I Dagbladets livestudio stammer siste oppdatering om saken fra 8. november, to dager etter oppstart i retten. VG har sist oppdatert 12. november.

Til stede ved start og slutt

Espen Olsen Langfeldt, redaktør for direktelinjen i NRK, bekrefter at rikskringkastningen ikke har samme tilstedeværelse som tidligere, og ikke kommer til å ha reportere på plass i salen gjennom alle de 44 rettsdagene som gjenstår fram mot 27. mars.

– Vi har dekket saken tett siden 2014. I denne runden har vi vært til stede og dekket inngangen til saken, og vi kommer også til å være til stede ved konklusjonen, sier han til Journalisten.

Han påpeker at dette er tredje gang saken kommer opp, og at denne runden skal ha lik bevisføring og vitneliste som første ankebehandling.

– Derfor dekker vi den ikke like omfattende som tidligere. Men vi følger såpass med, at hvis det dukker opp nye ting, vil vi få det med oss, sier Langfeldt.

– Norske medier følger med

Mye av det samme sier nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.

– Vi har fremdeles kontakt med aktørene, naturlig nok. Dagbladet har hatt omfattende dekning av denne saken, både i første og andre instans. I denne runden har vi tatt dekningen litt ned etter de første dagene, sier Hansen.

Han legger til:

– Men vi følger fremdeles med, og vurderer fortløpende intensiteten i dekningen. Det er naturlig at den blir mer omfattende mot konklusjonen av saken.

– Tenker du at det er uheldig hvis ingen medier rapporterer fra salen i en sak som er så mye tidligere omtalt?

– Norske medier følger med på hva som skjer i rettssalen, tenker jeg.

Støttespillere spleiser på egen referent

Blant Jensens støttespillere, organisert i flere Facebook-grupper, er det flere som reagerer på det manglende presseoppbudet.

Før jul ble det tatt initiativ til kronerulling for å betale en referent til å være til stede i salen, og 8. januar melder administrator Anne C. Bull i gruppa «Til støtte for Eirik Jensen» at de har lyktes med å samle inn nok penger til å dekke referat når saken starter igjen.

Gruppa Bull har grunnlagt har nærmere 4.000 medlemmer. En annen gruppe, «Støtte: Eirik Jensen», har nesten 23.000 medlemmer.

Bull skriver til Journalisten at hun selv er til stede i rettssalen så ofte hun har anledning, og at hun har hørt mange ting i denne runden som ikke kom fram i første eller andre rettsbehandling.

– Jeg synes det er helt forkastelig at pressen ikke dekker. Jeg og mange med meg har fått samme svar som dere får fra NRK. Jeg skjønner fremdeles ikke hvordan NRK får med seg nye ting når de ikke er der, skriver Bull.

– Hvorfor spleiser dere på referent?

– Det er veldig mange som følger og støtter Eirik Jensen i sitt livs kamp. Jeg synes de har krav på å vite hva som foregår i sal 250, og de færreste har mulighet til å være tilstede. Derfor er det ønskelig med en referent, skriver Bull.

Journalisten har vært i kontakt med Jensens forsvarer Arild Holden, som ikke har anledning til å kommentere saken.

PS: Jan Egil Presthus, leder for Spesialenheten for politisaker og aktor i Jensen-saken, gikk bort 6. januar. Det er foreløpig ikke meldt om hvordan gjennomføringen av rettssaken blir påvirket av dødsfallet.

Powered by Labrador CMS