– Er det mer sitatstrek=journalistikk?

Ole Dag Kvamme skal undersøke om det er meninger, og ikke fakta som styrerer nyhetene

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets støtte fra Rådet for anvendt medieforskning (RAM) er klar. Blant tildelingene finner vi 60.000 kroner til frilanser Ole Dag Kvamme i Kristiansand (45) og hans prosjekt om sitatstrekjournalistikk.

– Jeg har en opplevelse av at norske aviser preges mer av sitatsstrekjournalistikk. Med det mener jeg nyhetsjournalistikk mer basert på meninger enn objektive størrelser. Begrepet er ikke entydig, for eksempel ville det være en nyhet hvis Kongen sa: – Legg ned monarkiet. 

– Min problemstilling er å finne ut om det faktisk er mer sitatatstrekjournalistikk.

Sammenheng med nedskjæringer

[quote:1-left]

Denne hypotesen vil han sjekke gjennom en studie med et utvalg på tre aviser. Han vil gjennomgå utvalgte uker over en periode på 20 år. Avisene han skal studere vil bestå av en lokal, en regional og en riksavis, alle fra forskjellige konsern.

– Jeg vet ikke om det stemmer. Men jeg synes det er interessant å gå inn i materialet for å se om det finnes belegg for hypotesen. Det vil kunne si noe om kvaliteten på journalistikken.

– Bakteppet her er at man kan tenke seg en sammenheng med opplagsnedgang, nedskjæringer og arbeidspress på journalister, dersom det viser seg at det har vært en endring. Sitatstrekjournalistikk er jo en enklere form for journalistikk. Den krever ikke at man går inn i de faktiske forhold.

Undersøker kun papir

Kvamme vil i utgangspunktet ikke se på nettjournalstikken eller andre digitale uttrykk når han skal undersøke sin tese. Han forklarer dette dels med krav til sammenliknbare størrelser, og dels de økonomiske rammene som foreløpig er lagt for prosjektet. Studien vil derfor kun ta for seg papirutgaver.

– Jeg har ikke grunn til å tro at det er noen stor forskjell mellom nett og papir. Men dette er problemstillinger man får gjøre seg noen erfaringer rundt underveis.

– Dette er en begrenset studie som tar for seg utvikling av aviser over tid. Skal du kunne peke på en utvikling må du gjøre et utvalg og operasjonalisere spørsmålet. 

Vil drøfte konsekvenser

Han er videre oppmerksom på at selve betegnelsen sitatstrekjournalistikk kan være vanskelig å avgrense. Sitatstrek kan nemlig også fungere som et teknisk grep for å vinkle en sak om faktiske forhold. Hvordan han skal løse dette i registreringen, har han ennå ikke avklart.

[quote:2-right]

– Hva håper du å finne ?

– Jeg er utdannet statsviter, og som journalist har jeg ikke noe ønske om å gå lenger enn det fakta kan by på, som det er dekning for. Det vil være spennende å se om det er en sammenheng mellom ressurser og en eventuell vekting mot intervjuobjekters mening enn fakta.

– Du vil ikke forskuttere utfallet. Men dersom du skulle få hypotesen bekreftet, hva er problematisk med dette?

– Hvis det skulle vise seg at nyere nyhetsjournalistikk er veldig preget av meningsytringer, er det god grunn til å drøfte årsaker og konsekvenser av dette nøyere. Jeg har ikke lyst til å si noe mer bastant om fakta som ikke er klare.

Søker mer støtte

I forkant av søknaden til RAM gjorde han imidlertid en forstudie hvor han tok for seg en lokalavis. Her var funnene ganske tydelige: Det var forholdsvis mye sitatstrekjournalistikk. Funnene førte til at han søkte om støtte. Han skulle imidlertid gjerne ha fått mer, og søker nå samarbeidspartnere eller andre som kan bidra med mer støtte.

– Jeg fikk litt mindre enn det jeg støttet om. Så jeg tror jeg trenger litt mer midler til å gå inn i materialet slik jeg ønsker. Denne summen holder ikke til mer enn en knapp måneds arbeid.

Blank nyhet

– Noen ville si at dette er et sitatstrekintervju, blir det da meta, eller hvordan kan vi forstå det som noe annet?

– Hehe. Dette er ikke en sitatstreksak: Du lager en blank nyhet om en som forsker på nyhetsjournalistikk. Du forsøker kanskje å vinkle på en mening for å selge saken din, og ja, da er vi inne i en relatert problemstilling i forhold til definisjoner og avgrensning. 

Powered by Labrador CMS