Ansvarlig redaktør i Alvdal midt i væla/Tynsetingen, Liv Maren Mæhre Vold, Fjell-Ljom-redaktør Trond Haugan og prosjektleder Morten Haugseggen.

Kølsvart om selvmord

Alvdal midt i væla og Fjell-Ljom får Fritt Ord-støtte for dekning av selvmord.  

Publisert

Østerdalsavisene Alvdal midt i væla og Fjell-Ljom har fått tildelt 125.000 kroner fra Stiftelsen Fritt Ord for prosjektet «Kølsvart».  

Ifølge ansvarlig redaktør i Tynsetingen/Alvdal midt i væla, Liv Maren Mæhre Vold, startet det hele da tenåringen Peder Angel Lundquist Langen fra Røros tok sitt eget liv i februar. Et selvmord som ble omtalt i en flere medier.

Overrepresentert 

– Det preget lokalsamfunnet i fjellregionen veldig. Det var biltog og fakkelkortesje. Vi er i en region med en statistikk som ikke er bra. Det er veldige mange selvmord, spesielt blant unge menn og vi skiller oss ut, sier Mæhre Vold til Journalisten. 

I prosjektet «Kølsvart» stiller østerdalsavisene seg spørsmål om hvor det svikter, og og hvorfor fjellregionen kommer så uheldig ut når det kommer til selvmord. 

Ifølge Mæhre Vold ligger regionen femti prosent over landssnittet.  

– Det er få det er snakk om, men hver og én er en for mye. Er det mentaliteten her? Er det sosialt press? Vi ønsker å sette ned foten og finne ut hva som skjer. 

– Må skrive mer om selvmord

Hvis én person i faresonen ikke tar feil valg, har de egentlig oppnådd målet med prosjektet, sier Mæhre Vold. 

Hun menmer at folk enkelt snakker om selvmord, men at man sjelden snakker med folk som sliter og som kanskje kan være i faresonen. 

– Det er et litt tabubelagt tema, samtidig som alle kjenner noen som har tatt sitt eget liv, eller en pårørende.

Men i motsetningen til tidligere er det ikke slik at pressen ikke skal omtale selvmord, fortsetter hun: 

– Vi må skrive mer om det. Da tør kanskje flere å be om hjelp.

Redaksjonene har allerede startet reportasjeproduksjonen, og planen er å starte publisering i begynnelsen av mai. 

Powered by Labrador CMS