– Jeg er veldig lettet, glad og spent, og håper alt blir som det skal, sier styreleder Erik Andreassen om Svarte Natta-konferansen.

Svarte Natta er i gang i Tromsø:
– Lenge siden sist vi samlet så mange journalister her

Etterlengtet korona-utsatt journalistkonferanse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

280 journalister er på plass i Tromsø for å delta på den store nordnorske journalistkonferansen Svarte Natta. Konferansen ble utsatt i november på grunn av det store smittetrykket i byen, og styret er fornøyd med at den endelig skal gjennomføres.

– Dette har vært en etterlengtet konferanse. Vi valgte å utsette den, men visste ikke for sikkert at vi kom til å ha økonomien til å klare å gjennomføre den senere. Så jeg er veldig lettet, glad og spent, og håper alt blir som det skal, sier Erik Andreassen, styreleder for Svarte Natta.

Programmet er både spennende og variert, fastslår Andreassen videre. En av gjestene er den russiske journalisten Artjem Filatov. Han ble jaget i eksil og skal fortelle om hvordan arbeidsforholdene for uavhengige journalister i Russland har vært de siste årene.

– Det er veldig aktuelt i forhold til situasjonen vi står i. Russiske journalister har en helt unik hverdag som vi ikke klarer å se for oss. Dessuten har vi mange journalister i Nord-Norge som har et forhold til, og som dekker Russland, sier Andreassen.

Styrelederen gleder seg også til kveldshowet med NRKs Espen Aas, prisutdelingen med underholdning fra 5080 Nyhetskanalen, og ikke minst festen.

– Det føles så lenge siden sist vi samlet så mange journalister her. Jeg håper alle får en trivelig helg, mingler og koser seg, og at de sitter igjen med noe faglig også.

Har med hele redaksjonen

Journalisten har snakket med fire journalister om forventningene deres til helgen i Tromsø.

Mette-Helene Berger Amundsen er journalist i Andøyposten og er på Svarte Natta med hele redaksjonen, som består av redaktør og to journalister, inkludert henne selv.

Andøyposten har med hele redaksjonen på Svarte Natta. Mette-Helene Berger Amundsen gleder seg til å være med kolleger.

– Redaktøren syntes det var bra for oss å være her sammen, være sosiale og samtidig få faglig påfyll. Det synes jeg er veldig flott, sier hun.

Hun gleder seg mest til å se Steffen Fjærviks «Medietrente hemmeligheter», der han skal snakke om evnen medietrente mennesker har til å komme seg unna spørsmål og intervjuer.

– Det er spennende å se hvordan andre journalister konkret jobber med saker i sin hverdag. Det kan vi lære mye av, sier Amundsen.

Lenge siden sist

Konstituert sjefredaktør i Helgelendingen, Marit Almendingen, sier hun har gledet seg lenge til konferansen, som sist ble arrangert i november 2019.

Konstituert sjefredaktør i Helgelendingen, Marit Almendingen.

– Det er veldig artig å møte alle våre kolleger fra Nord-Norge og de fra sør også. Og det er selvfølgelig spennende med faglig påfyll og sosialisering.

– Når det gjelder programmet så er det bare å velge etter beste evne, og det blir vanskelig å bestemme seg fordi det er så mye spennende. Jeg har i alle fall tenkt å komme på samtalen om russiske journalister, sier Almendingen.

Datajournalistikk på programmet

NRK Østfold-journalist Christian Nicolai Bjørke har allerede vært i Tromsø i noen dager i forbindelse med en NRK-konferanse om undersøkende journalistikk. Mens noen av hans kolleger straks skal forlate byen, har han valgt å bli igjen i Tromsø for helgen.

– Jeg håper å lære noe nytt her på Svarte Natta, og ikke minst møte journalistkolleger. Jeg skal få med meg sesjonen om datajournalistikk. Det er noe jeg er interessert i og som jeg håper å kunne jobbe mer med fremover. Det kan være veldig nyttig for oss journalister og hjelpe oss å finne saker, sier Bjørke.

Christian Nicolai Bjørke fra NRK har vært i Tromsø tidligere, og trives godt i byen.

Det er ikke første gang Bjørke er i Tromsø. Han sier han er glad i både byen, folket og naturen.

– Jeg skal prøve å få tid til en løpetur rundt øya i løpet av oppholdet.

Nesten klar for å underholde

Dagsnytt 18-programleder Espen Aas skal underholde publikumet under fredagens kveldsshow.

Espen Aas står på programmet. Han skal underholde under fredagsshowet.

– Journalister er verdens verste publikum, de er jo kritiske til alt, sier han lattermildt.

– Jeg driver og forbereder opplegget mitt, men har også tenkt å se på programmet til konferansen når jeg får tid. Og så er jo det viktigste selvfølgelig å mingle litt.

Powered by Labrador CMS