Henrik Evertsson skriver i en sms til den svenske Journalisten at det var en mulighet for at dommen ville bli anket.
Henrik Evertsson skriver i en sms til den svenske Journalisten at det var en mulighet for at dommen ville bli anket.

Aktor anker Estonia-dommen

Mener Estonia-loven gjelder uavhengig av nasjonalitet på fartøyet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Svenske Journalisten meldte i går at aktor Helene Gestrin anker dommen. Gestrin mener «Estiona-loven» gjelder uavhengig om de tiltalte befant seg på en tysk eller svensk båt.

Tingretten i Gøteborg konkluderte med at de ikke kan straffes fordi handlingen er utført fra et tysk fartøy og gjennomført i internasjonalt farvann.

Ikke overrasket

For to uker siden ble den svenske journalisten Henrik Evertsson og en vrakekspert frikjent for dykking ved Estiona-vraket av tingretten i Gøteborg. Begge var tiltalt for å ha brutt gravfreden ved fergen Estonia.

Henrik Evertsson skriver i en sms til Journalisten:

– Jeg har mottatt informasjonen om at aktor ønsker rettssak i en høyere domstol. Det er ikke min rolle å gjennomgå eller kommentere noe nå, men jeg ønsker å respektere prosessen, og veien videre. Jeg nekter for å ha gjort noe kriminelt i forbindelse med etterforskningen av den ødelagte fergen M/S Estonias vrak.

Han får støtte fra Erik Halkjær i Reportere uten grenser i Sverige, som mener det er viktig at aktor og domstol tar hensyn til pressefriheten - og at de vektlegger behovet for granskende journalistikk i allmennhetens interesse.

Norskprodusert

Estonia-dokumentaren ble laget av av produksjonsselskapet Monster for Discovery, og ble vist på TVNorge i fjor høst. I tillegg er den tilgjengelig på strømmetjenesten discovery+.

Evertsson ledet filmteamet som laget dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» om forliset, og ble i fjor hedret med Stora Journalistpriset for innsatsen.

Evertson ble i 2019 han kåret til årets frilanser av NJ Frilans, for sitt arbeid med dokumentaren Rasekrigerne om Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). En dokumentar som ble sendt på NRK Brennpunkt.

Powered by Labrador CMS