Norske journalister og redaktører støtter tilstedeværelse i Ukraina. Her journalister utenfor et bombet bygg i Kyiv i mars.

Undersøkelse: Norske journalister og redaktører med sterk støtte til tilstedeværelse i Ukraina

Og enda flere støtter å prioritere verifisering av info fra krigen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det store flertall av norske journalister og redaktører mener det er viktig å være til stede i Ukraina, på tross av sikkerhetsrisiko, kommer det fram i den årlige Medieundersøkelsen.

Som svar på utsagnet «Det er viktig at norske journalister er til stede i Ukraina selv om det medfører en sikkerhetsrisiko for dem», svarte 87 prosent av redaktørene og 82 prosent av journalistene enten «ganske enig» eller «helt enig», ifølge resultater Journalisten har fått tilgang til.

Fordelingen mellom «ganske enig» og «helt enig» er jevn, henholdsvis 42/45 prosent blant redaktørene og 42/40 prosent blant journalistene.

Tilstedeværelse og verifisering

5 prosent av redaktørene, og 9 prosent av journalistene, sa seg «ganske uenig» i påstanden om tilstedeværelse. Kun henholdsvis 1 og 3 prosent var helt uenig.

Tilstedeværelse i det krigsrammede landet, og hvor journalister i så fall skal sendes, har vært gjenstand for vanskelige vurderinger for mediehusene helt siden krigen brøt ut i februar.

Enda større var enigheten om følgende påstand:

«Det er viktigere at ny informasjon om krigen bekreftes av sikre kilder enn at mediene formidler informasjonen raskt».

93 prosent av redaktørene var ganske eller helt enige, det samme gjaldt 91 prosent av journalistene.

Tillit til dekningen

Resultatene er en del av den jevnlig utførte Medieundersøkelsen, som i år har klima- og forskningsjournalistikk som hovedtema.

Journalisten har tidligere omtalt andre funn fra undersøkelsen: At tre av fire nordmenn sier de har tillit til medienes dekning av krigen i Ukraina.

Resten av funnene presenteres under Nordiske Mediedager i Bergen 6. mai.

Undersøkelsens spørsmål til redaktører og journalister har i år blitt besvart av 150 medlemmer i Redaktørforeningen og 796 medlemmer i Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS