VG ikke felt for dobbeltrolle i «Homoterapi»: – Ser ingenting problematisk

Ble klaget inn av Espen Ottesen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Espen Ottosen klaget inn VG til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for dokumentarserien «Homoterapi», som har selv var intervjuet i, med programleder Morten Hegseth.

PFU mente VG ikke hadde brutt god presseskikk for dokumentaren, men understreket at de ikke kunne ta stilling til debattene i andre kanaler i denne saken, da det var VG som var klaget inn.

Klager mener Hegseth har en dobbeltrolle, at han er en «aktivist» og at han da ikke samtidig bør intervjue folk om samme tema. Klager mener det var problematisk at Hegseth deltok i en rekke debatter, der han gikk hardt ut mot de som er imot at «homoterapi» skal bli forbudt.

VG mener de ikke har brutt god presseskikk. De mener det må være rom for «meningsbærende dokumentarer» og påpeker at programlederen «på ingen måte [er] den første journalist som bruker personlige erfaringer og meninger».

– Jeg sitter med inntrykk av at det er programlederens deltakelse i debatter som opprører klager. Men jeg ser ikke annet enn at VG har spilt med åpne kort, de er forbilledlig klare om at dette er subjektivt, sa PFU-vara Gunnar Kagge.

– Så bør kanskje ha avtale med sine frilansere i andre sammenhenger, om hvordan de bør opptre.

– Jeg ser ingenting med dette som er problematisk. I min verden tangerer ikke dette Vær varsom-plakaten på noen måte i det hele tatt, sa Kristin Taraldsrud Hoff, representant for almennheten.

Hegseth har i ettertid beklaget hvordan han opptrådte i en debatt i God Morgen Norge på TV 2, noe saksleder Anne Weider Aasen presisere under møtet.

– Jeg ser ikke helt problemstillinga. Man kan ikke nekte en som har en subjektiv rolle i en dokumentar, å delta i debatter. Skal VG bestemme hva han sier i debatter i andre medier? Det synes jeg blir veldig rart, sa Stein Bjøntegård, som representerer redaktørene.

Powered by Labrador CMS