Tidligere spinndoktor, pressesjef, journalist og politisk rådgiver, Espen Teigen, har fått seg ny jobb.

Espen Teigen har fått ny jobb etter skandalen: – Litt galskap lå det bak

Tror comeback som journalist er mulig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det var en skikkelig løvens hule-setting.

Espen Teigen står utenfor Sentrum Scene i Oslo og har nettopp diskutert ytre høyre under en panelsamtale på Manifestkonferansen. Etter å ha kommet ut av «hulen» til venstresidens tenketank er han likevel fornøyd, og beskriver opptredenen som superhyggelig.

Det er halvannen måned siden NRK kunne avsløre at den tidligere Sylvi Listhaug-rådgiveren og spinndoktoren hadde lånt penger av kilder mens han jobbet som journalist i Nettavisen. Kilder han også har intervjuet.

I paneldebatten gikk praten løst og ledig, og lite tydet på at Teigen var spesielt preget av alt som er blitt skrevet siden starten av februar.

I tillegg til en runde i forliksrådet, ble han også beskyldt for å ha tilbudt å skrive saker mot betaling fra en kilde, og Nettavisen har sett seg nødt til å gå gjennom over 200 saker Teigen har skrevet de siste tre årene.

– Det er mange som har kontaktet meg for at jeg skal snakke ut, forteller Teigen mens han krysser Arbeidersamfunnets plass på vei mot Youngstorget i Oslo.

Men han nekter å være med på noen «offergreie», sier han, og insisterer han på at det ikke er synd på ham.

Sykmeldt

Teigen har i tidligere saker forklart at han over tid hadde kommet i en vanskelig økonomisk situasjon, noen i nær familie trengte hjelp, og at det toppet seg da han fikk en skattesmell som følge av pendlerboligen han hadde hatt.

Resultatet ble at han lånte penger av bekjente, og noen kilder han hadde skrevet om for Nettavisen.

I tiden før den første NRK-saken hadde Teigen vært sykmeldt fra, og sluttet i, journalistjobben i Nettavisen. Ifølge ham selv var han utslitt av bekymringer for økonomi og hadde brent lyset i begge ender.

Det er likevel en fornøyd og smilende Teigen som setter seg ned med Journalisten, og igjen insisterer på at det ikke er synd på ham.

Vi spør rett ut:

– Du har tatt mange smålån fra privatpersoner. Hvorfor tok du ikke ett stort lån i stedet?

– Når du kommer inn i den tralten der, så får du ikke lån i banken. Og det er få som kan låne ut store beløp. Det skulle jeg gjerne gjort. Det blir et hamsterhjul der du prøver å fikse ting. Og jeg tror alle som har hatt økonomiske problemer har følt på det. Man låner litt her, lager en avtale der, og må klare seg litt og litt.

Espen Teigen virket lett og ledig i samtalen om ytre høyre under Manifestkonferansen.

At saken til slutt sprakk var en liten forløsning i seg selv, sier han. Det gjorde at han nå faktisk har fått ryddet opp i mye av det:

– Det er på vei til å bli fiksa. Men til hvilken pris, ler han.

Teigen virker lettet og tilfreds med situasjonen, på tross av at han forteller at søkelyset har kostet.

Tobakkslobbyistene

Han putter en snus i leppa, lener seg tilbake med hendene bak hodet og smiler, mens han forteller at han mener noen av sakene om ham har vært litt overdrevne.

– NRK laget en sak om to kompiser jeg hadde lånt penger av. De har aldri vært annet enn kompiser, liksom. Jeg omtalte en av dem for mange år siden, lenge før vi ble venner. Og da slutter man jo å intervjue dem.

Saken hos NRK var vinklet på at Teigen, som kommunikasjonssjef i Frp, tok opp lån av to tobakkslobbyister mens Frp kjempet for å tillate en ny type snus.

Teigen sier han aldri har snudd i holdningen til tobakk, og at han heller ikke er blitt utsatt for, eller har kjent på noe press.

Orden på økonomien

Teigen fikler litt med snusboksen sin og bestiller en kaffe. Kort tid etter at gjeldsproblemene ble offentlig kjent, tok en gammel kompis kontakt, forteller han.

Vennen ønsket å hjelpe, og bidrar til å rydde opp, slik at Teigen nå får en ny start, ifølge ham selv.

– Det meste er ordnet, men jeg vil ikke gå inn på detaljer. Det er godt at det blir i orden. Jeg føler meg langt bedre enn på lenge.

Noen av sakene om lånene har vært overdrevne, mener Espen Teigen.

– Det var en kilde som mente du hadde bedt om penger for å skrive saker. Er du fortsatt klar på at du ikke reelt ønsket å ta deg betalt for journalistikk?

– Jeg er ufravikelig klar på det.

Det er utrolig lett å plassere ting utenfor kontekst, fortsetter Teigen.

– Hadde jeg ment det ville jeg jo gjort det for lenge sida, i stedet for å fly rundt og låne penger.

Spillavhengighet og rus?

Som Journalisten tidligere har omtalt er nå Nettavisen ferdig med sine undersøkelser av Teigens saker. Ifølge mediehusets gjennomgang har de ikke funnet noen bindinger til kilder utover det som allerede er skrevet om.

Nettavisen var først ute med saken om kilden som mente Teigen hadde tilbudt seg å skrive saker mot betaling.

– Du har snakket om at du har hjulpet familie. Men når man havner i en slik situasjon er det mange som tenker at det kanskje kan ha en annen årsak også, som spillegalskap eller rusproblemer? Sorry, ikke galskap, jeg mener spillavhengighet!

Teigen ler. Han har tatt en rekke dårlige beslutninger og levd over evne, forklarer han:

– Jeg har hjulpet noen med vanskeligheter, men det kan jeg ikke gå inn på, og det har gått veldig mange penger. Litt galskap er det nok også bak det. Det verste med det hele er at det har gått utover venner. Det har jeg fryktelig dårlig samvittighet for.

– Men du kan avkrefte rus- eller spillavhengighet?

– Ja, jeg kan avkrefte at det har vært problemet. Men det har vært mange rykter og påstander. Det er det utroligste jeg har hørt at folk har pratet om. Men det er jeg ganske vant med. Man kan ikke bry seg om all den kjatringen. Det har vært en lang serie hendelser over lang tid, og så har det blitt for mye når det kom skattekrav. Det er ikke enorme beløp totalt sett heller. Det viktigste er at det blir ryddet opp.

– Goes with the territory

Det synes viktig for Teigen at ingen skal synes synd på ham. Det er mange mennesker som opplever «mye drit» i løpet av livet sitt, sier han, og at han må gjøre opp for seg er ingenting å klage på.

– Vi hadde det ganske krevende hjemme. Bedriften samboeren min jobba i gikk konkurs, og det var det ene med det andre. Jeg kommer ikke fra en familie der det er mye penger, og ingen kunne redde meg ut. Så ble det en ond sirkel der jeg begynte å låne penger av folk.

Espen Teigen sier at det er en rekke dårlige beslutninger som ligger bak uføret han har befunnet seg i.

Han dreit seg ut ved å låne penger av folk han ikke burde ha lånt penger av, sier Teigen.

– Men det var ikke noe verre enn det i bunnen. Ikke et eneste ord i en eneste setning i en eneste artikkel har vært skrevet annerledes på grunn av dette.

Det virker likevel som noe av det som er skrevet irriterer Teigen. Han mener noen ser hans feil raskere enn andres, selv om han ikke synes det er noe galt med det.

– Man må tåle at folk er kritisk til deg når man har drevet med politikk på den måten jeg har gjort. «It goes with the territory». Men jeg så mye skadefryd.

– Det innerste av det innerste

I kjølvannet av den første saken har flere av vennene hans fått telefoner fra ulike medier, forteller Teigen. At de som ikke engang har hatt noen relasjon til saken har blitt kontaktet, har han veldig dårlig samvittighet for, sier han.

– Og så har Nettavisen undersøkt hver jævla sak. Jeg har så dårlig samvittighet overfor alle kildene som har blitt ringt uten at de har noe med det å gjøre.

Rent personlig klarer han seg, men det er noe helt annet å håndtere spørsmål om sin egen økonomi sammenlignet med en skandale i partiet, sier Teigen.

– Det er liksom det innerste av det innerste. Det er noe annet rent menneskelig. Familien og pengene dine. Det er veldig ubehagelig og jeg skammer meg jo veldig. Det er kanskje det verste for meg.

At situasjonen skulle gå ut over kollegaene i Nettavisen, synes han også var fælt og utidig, sier han.

– Det ble liksom sådd tvil om Nettavisen fordi jeg var idiot. Det har ikke noe med Nettavisen å gjøre, det har med meg å gjøre. Jeg har dårlig samvittighet overfor for eksempel Gunnar Stavrum, som ble stilt i et dårlig lys for det jeg har gjort. Det er trist.

Ny grønn jobb

Det er et snaut år siden Espen Teigen gikk tilbake til journalistikken etter jobben som pressesjef i Frp. Han avviser at avgangen fra partiet var relatert til lån av penger, og sier at det i etterpåklokskapen trolig var en tabbe å gå tilbake til politikken.

– Jeg savna Nettavisen fra dag én, men jeg følte en plikt overfor partiet. Men jeg savna Nettavisen.

Han har tidligere nevnt at han jobber med et bokprosjekt, som han ikke ønsker å si noe om ennå, men Teigen kan bekrefte at han nylig har startet i ny jobb.

– Jeg har blitt kommunikasjonssjef i et selskap som heter Steen & Sønn Engineering. De eier blant annet andeler i en hel del grønne prosjekter.

Han smiler igjen og anerkjenner ironien i at Frps spinndoktor skal jobbe med grønne prosjekter, mens han snakker litt om kraftanalyse og elektriske yachter.

Teigen vil ikke si at han er ferdig med å være journalist.

– Det blir veldig annerledes. Jeg synes det er virkelig spennende med helt ny teknologi som løser ting på en helt ny måte. Vi jobber blant annet med flere start ups og det er noe helt annet enn politikken og Stortinget for eksempel.

– Er du ferdig med å være journalist?

– Nei, jeg er 30 år, så jeg kan ikke si at jeg er ferdig med å være journalist. Jeg har egentlig vært journalist siden jeg var liten, helt fra jeg lagde min egen avis i fjerde klasse som het Stokmobladet. Og jeg er vokst opp i redaksjonslokalene med faren min som var journalist. Det er rart for meg å tenke at jeg aldri skal være det igjen.

Om Teigen blir journalist igjen er nok ikke helt opp til ham selv. På spørsmål om han tror gjelden til kilder har ødelagt for fremtida, sier han at det i så fall er veldig trist.

– Jeg oppfatter at om man rydder opp og gjør seg fortjent til tillit, kan man få muligheter. Det har jeg fått inntrykk av.

Journalisten betaler

Selv om Teigen mener han håndterer mediepresset, innrømmer han at det har vært «jævlig dritt». Han har forsøkt å holde seg rolig, sier han, og å svare på spørsmålene som har kommet.

– Det var verre for kjæresten min, som ble sinna på ting som ikke stemte. Hun vet jo om alt, og det var ikke problemer på hjemmebane. Det hadde jeg ikke klart i tillegg. Det hadde vært for mye.

Man føler at livet blir endevendt på en skadelig måte, fortsetter Teigen:

– Man bekymrer seg jo over om det kan ødelegge yrkeslivet, fremtida og at man kanskje ikke får seg jobb.

Journalisten betalte Espen Teigens kaffe.

Samtidig har han fått enormt med meldinger fra folk som har brydd seg, sier han.

– Til og med fra folk på Stortinget fra Rødt, og mennesker som kanskje egentlig ikke har noe til overs for meg. Det var veldig mange hyggelige meldinger.

Også journalisten som skrev den første NRK-saken, Peter Svaar, skrev melding for å høre hvordan det gikk med ham, sier Teigen. Han tror meldingene henger litt sammen med hvordan noen av sakene ble fremstilt.

– Det var blant annet den Dagbladet-saken der tittelen var «Espen Teigen dømt». Det var saken fra forliksrådet som startet det hele, men det var jo ikke noen straffesak, liksom.

– Kunne du ikke skrevet den tittelen selv?

– Nei, jeg brukte mer deskriptive titler. Ikke tre ord. Du må i alle fall ha et løsrevet sitat etterpå, sier Teigen og legger til:

– Det var en rar situasjon å være i.

Teigen reiser seg fra bordet og fikler litt med mobilen. Han skal ta en sparkesykkel videre.

– Du må gjerne betale den kaffen. Jeg har litt problemer med økonomien, sier han og ler.

Powered by Labrador CMS