Olesia Krivtsova skal skrive om krigen i Ukraina, russisk undertrykkelse, kvinnerettigheter og miljø for Barents Observer.

MEDIEFOLK:

Etterlyst i Russland: Nå blir Olesia Krivtsova journalist i Barents Observer

Blir redaksjonens fjerde journalist i eksil fra Russland.

Publisert Sist oppdatert

Hun ble straffeforfulgt i Russland for antikrigsaktivisme, men kom seg ut av landet.

Nå blir Olesia Krivtsova en del av redaksjonen i nettavisa Barents Observer, melder avisa selv.

Dermed blir hun den fjerde eksiljournalisten fra Russland som ansettes i avisa.

– Jeg føler meg litt stresset, men samtidig veldig glad. I dag publiserte jeg min første artikkel, og det var veldig spennende. Jeg vet at jeg kan stå for hvert ord, sier Krivtsova til avisa.

Hun ser for seg å skrive om temaer som krigen i Ukraia, russisk undertrykkelse, kvinnerettigheter og miljøsaken som Barents Observer-journalist.

Ifølge avisa har hun status som etterlyst i Russland, etter at hun rømte fra husarrest i Arkhangelsk og flyktet fra landet.

Hun ble pågrepet etter å ha hengt opp krigskritiske klistremerker og delte Putin-kritiske innlegg på sosiale medier, og risikerte opptil ti års fengsel i Russland, har avisa tidligere omtalt.

– Vi er ekstremt glade for å få Olesia som del av redaksjonen. Hun er veldig talentfull og modig, og er en god skribent. Hun har unike personlige erfaringer fra de russiske nordområdene; fra studentlivet, samfunnet og en undertrykkelse fra den føderale sikkerhetstjenesten FSB som er uten sidestykke, sier redaktør Thomas Nilsen til egen avis.

Nilsen opplyser at Barents Observers utvidelse av redaksjonen med eksil-russiske journalister blant annet er finansiert med støtte fra Tinius Stiftelsen og Fritt Ord, og at også UiT-Norges Arktiske Universitet er samarbeidspartner.

Powered by Labrador CMS