Sindre Leganger og Kyrre Lien har jobbet med NJs nye frilanssatser. Nå kan de juble over avgjørelse i Europarådet. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

Frilans-seier i Europarådet

Anbefaler kollektive forhandlinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Europarådet åpner for kollektive lønnsforhandlinger for frilansere, skriver Klassekampen torsdag.

Det var en avgjørelse i en klagesak til Europarådet som førte til at de nå kommer med denne anbefalinga. Det kan gjøre det enklere for frilansere å forhandle lønn, også for journalist- og fotograf- frilansere her i Norge.

– Dette er et riktig steg på veien. Som frilansere står vi i dag egentlig helt alene, sier frilansfotograf Kyrre Lien til Klassekampen.

Lien har frilanset i ti år, og var i vår en av frilansfotografene som la ned kamera da arbeidsgivere nektet å betale etter Norsk Journalistlags nye frilanssatser, som Journalisten omtalte i flere saker.

– Tidligere har mange blitt møtt av en ledelse som ikke har villet ha diskusjoner rundt hva frilansere får betalt. Da kom det til et punkt der jeg ble lei av det. Jeg ville ta ansvar selv, og sendte en e-post til dem da frilanssatsene kom, sa Lien til Journalisten da.

Han var også en av dem som jobbet med å utarbeide de nye satsene, sammen med blant andre Sindre Leganger, som var Årets frilanser i fjor. Begge er også med i styret i Norsk Journalistlags frilans-lokallag, NJ Frilans.

Lien sier til Klassekampen at han tror avgjørelsen i Europarådet har lite å si på kort sikt. Likevel tror han det er en begynnende holdningsendring.

– Frilansere utgjør voksende del av den arbeidende befolkningen, og jeg tror vi er i ferd med å oppnå større forståelse for at vi må ha like rettigheter som andre arbeidere, sier han til avisa.

– Dette er en klar oppfordring til alle medlemsstater om å ta situasjonen til frilansere på alvor, sier president Mogens Blicher Bjerregård i Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ), ifølge Klassekampen.

Les hele Klassekampens sak her.

Powered by Labrador CMS