Nina Selbo Torset (i midten) tar imot IJ4EU Impact Award på vegne av Aftenposten. Her fra Skup 2022.

IJ4EU Impact Award

Europeisk pressepris til Aftenposten

Vinner gravepris for internasjonalt samarbeid.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten er blant vinnerne av årets IJ4EU Impact Award, opplyser avisa selv i en melding til Journalisten.

Prisen deles årlig ut til graveprosjekter der europeiske mediehus har samarbeidet på tvers av landegrensene.

Årets pris deler Aftenposten med blant andre BBC, Le Monde og Spiegel for arbeidet med «Xinjiang Police Files», en database med dokumenter og bilder som avslørte nye detaljer om undertrykkelsen av uigurer og andre minoritetsgrupper i den kinesiske Xinjiang-regionen.

Aftenposten-journalistene Kristoffer Rønneberg og Nina Selbo Torset mottar prisen på vegne av Aftenposten. Utviklerne Torstein Ringnes og Sean Meling Murray samt designer Constantin Eberle har også jobbet med sakene som nå mottar IJ4EU-prisen.

– Denne prisen viser verdien av godt samarbeid på tvers av landegrensene og vår forpliktelse til å fortsette å levere undersøkende journalistikk av høy kvalitet, uttaler stabssjef Morten Andersen i Aftenposten i meldingen.

Han forteller at redaksjonen fikk tilgang til en stor lekkasje som dokumenterte alvorlige overgrep mot sivile i Xinjiang.

– Ved å samarbeide med andre redaksjoner ble det lettere å håndtere den store informasjonsmengden og å dele erfaringer om hvordan dokumentene best kunne brukes.

Avsløringene fikk blant annet prege hele papirforsiden på Aftenposten 25. mai i fjor.

Prisen har en premiepott på totalt 15.000 euro og administreres av European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF). De ti prisvinnerne, inkludert Aftenposten, er enige om å donere prispengene til det internasjonale gravejournalistnettverket ICIJ.

Powered by Labrador CMS