Steinar Vindsland er nestleder i redaksjonsklubben i Fædrelandsvennen. Foto: Lars Hoen

– Uaktuelt med oppsigelser

Redaksjonsklubben i Fevennen håper de offentlige krisepakkene vil dempe avisens behov for kostnadskutt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De ansatte i mediehuset Fædrelandsvennen ble mandag varslet om innsparingstiltak, som kan inkludere nedbemanning. Administrerende direktør Lars Erik Torjussen anslår kostnadskuttene til rundt 25 millioner kroner. Han utelukker ikke oppsigelser, men håper å unngå det.

Nestleder i redaksjonsklubben, Steinar Vindsland, betegner det som fortjenstfullt at ledelsen orienterer de ansatte på et så tidlig tidspunkt i prosessen.

– Tid til å se an

– Dermed er vi med i matchen, før ledelsen legger detaljerte planer om hvordan kuttene skal gjennomføres og organiseres. Avisstyret skal ikke gjøre noen beslutninger før i slutten av april. Da har vi tid til å områ oss og til å se effekten av de krisetiltakene som er iverksatt i Norge og internasjonalt. Økonomiske nedgangstider rammer generelt Sørlandet seinere enn andre regioner, sier Vindsland.

I tillegg håper de ansatte på en positiv annonseeffekt av den pågående utbyggingen av kjøpe- og industriområdet Sørlandsparken.

Første kuttrunde

Fevennen har i dag om lag 235 ansatte. Det er sannsynlig at sparepakkene vil inneholde både tilbud om sluttpakker og om gavepensjon for eldre arbeidstakere.

Fevennen har foreløpig unngått kuttrunder. Men selskapet strammet inn kostnadene med 24 millioner kroner i fjor høst, og sammenlignet med høsten 2007 var det kuttet til sammen 35 millioner. Ledelsen anså at mediehuset dermed tok med seg en akseptabel kostnadsbase inn i 2009 og regnet ikke med at det ble behov for flere kutt med det første.

Men det holdt ikke lenge, for konsekvensene av finanskrisen har nå meldt seg med full tyngde også på Sørlandet. Fallet i inntektene fortsatte gjennom høsten 2008 og har forsterket seg ytterligere så langt i 2009.

Lavere inntekter

– Vi frykter at vi nå kun har sett starten på en lavkonjunktur som vil vedvare, og vi ønsker derfor å ruste oss for å tåle lavere inntekter i de kommende årene, sier Torjussen i en pressemelding.

Vindsland liker ikke den underliggende trusselen om oppsigelser.

– Jeg ser med bekymring på at administrerende direktør må si at han ikke kan utelukke oppsigelser.

– Men det sier jo direktører alltid?

– Det er aldri blitt sagt i Fædrelandsvennen tidligere, og det understreker dramaet. Men jeg kan samtidig forstå at han sier det. Det vil være naivt å ikke gå gjennom driften på nytt, slik situasjonen ser ut nå. Det er åpenbart at finanskrisen langt fra er over, sier Vindsland.

Nedbemanningskurs

Han understreker at klubbenes oppgave blir å sørge for at tiltakene rammer kolleger minst mulig og samtidig at produktet skjermes i størst mulig grad.

Ledelsen i redaksjonsklubben skal for øvrig på nedbemanningskurs i Norsk Journalistlag i Oslo i neste uke.

– Det var planlagt før dette dukket opp, presiserer nestlederen.

Ledelsen og de ansatte skal i løpet av de neste ukene, fram mot slutten av april, planlegge kostnadsreduksjonen i mediehuset.

– Målet er å finne de spareområdene som minst går ut over de redaksjonelle produktene. Først når de interne prosessene er avsluttet, vil vi se hvor godt vi lykkes i denne målsettingen, sier sjefredaktør Hans-Christian Vadseth i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS