Gard Steiro understreker at hele premisset for VGs egen Baneheia-film var at den skulle holdes intern.
Gard Steiro understreker at hele premisset for VGs egen Baneheia-film var at den skulle holdes intern.

Får kritikk for å holde Baneheia-film intern: Misforstått, mener VG-sjefen

Laget egen dokumentar på 43 minutter om Baneheia-arbeidet.

Publisert Sist oppdatert

«VGs evaluering av egen Baneheia-dekning er forbilledlig. Bare så synd de ikke ser ut til å ville dele den med publikum», skriver Baneheia-forfatter Bjørn Olav Jahr i et nylig innlegg hos Dagsavisen.

Jahr, som selv bidro i en 43 minutter lang dokumentar VG har fått produsert der interne og eksterne gir sine synspunkter på hva som gikk galt i dekningen av Baneheia-drapene og nå frikjente Viggo Kristiansen, har fått se filmen og gjengir flere uttalelser i innlegget.

Filmen får mye skryt, men Jahr stiller seg kritisk til at offentligheten ikke får se «VGs egenevaluering».

– Jeg vil si kritikken bygger på en misforståelse. Denne filmen er ikke VGs evaluering av egen dekning. Den er én komponent i en evaluering som har pågått i flere faser, og tar for seg både Baneheia og enkelte andre store krimsaker, sier ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG til Journalisten.

Han forteller at det har vært premisset helt fra begynnelsen at filmen skulle brukes til læring internt.

– Vi mente det var viktig at alle som deltok i filmen sa sin helt ærlige mening, selv om det innebar å kritisere ledere, gi uttrykk for uenighet, eller bare være åpne om egne feil. Vår vurdering var at det ville bli enklere om premisset var at filmen var intern og at intensjonen var læring. Når det premisset først er gitt til alle som stilte opp, kan vi ikke snu senere, sier Steiro.

VG-sjefen understreker at han ikke har noe problem med å være åpen om essensen i filmen og ta ansvar for VGs feil. 

– Når vi har avsluttet vårt arbeid, og det gjør vi først etter å ha lest rapporten, skal vi være helt transparente om hvilke endringer vi gjør som følge av saken, sier Steiro, og sikter til den samlede rapporten med analyser av norsk mediedekning som legges fram tirsdag 10. oktober.

Powered by Labrador CMS