Pressen hadde god avstand til advokat Svein Holden utenfor Nedre Romerike tingrett etter fengslingsmøtet for drapssiktede Tom Hagen onsdag, men hvordan var det med avstanden til de andre journalistene?

BILDESERIE: Slik gikk det med smittevernet da journalistene skulle dekke en «vanlig» nyhetssak

– Uunngåelig for pressen at dette skjer, sier fotografen som tok bildet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag var pressen samla utenfor Nedre Romerike tingrett, til en av de største nyhetshlendelsene den siste tida, som ikke handler om koronasituasjonen: Drapssiktede Tom Hagen ble fremstilt for fengsling.

En situasjon der journalistene og fotografene vanligvis flokker seg sammen, for å få de beste sitatene og bildene.

– Dette er et bilde vi har tatt veldig mange ganger før. Bildet av at pressen flokker seg sammen tar vi for å illustrere at det er stor nyhetsinteresse for en sak, sier NTB Scanpix-fotograf Heiko Junge til Journalisten.

Han var én av tre NTB- Scanpix-fotografer som var tilstede ved Nedre Romerike Tingrett, og den eneste fotografen som fikk bli med inn i rettslokalet. Utenfor var det derimot en stor gruppe pressefolk, som naturlig nok flokket seg sammen.

– Det gikk opp for meg, at dette er jo ikke bra i det hele tatt. Det skjer jo veldig fort, alle trenger svar, Holden holdt avstand, men det er unngåelig for journalistene at dette skjer. Det er en tricky situasjon som der og da er vanskelig å gjøre noe med, sier Junge.

Han anslår at situasjonen varte i hvert fall i 20 minutter, og mener det skulle vært tilrettelagt bedre for pressen, med tanke på smittevern. Selv synes han bildet han har tatt ovenfra (øverst i saken) er både komisk og alvorlig i denne situasjonen.

Som en konsekvens av denne situasjonen, skal NTB-fotografene fra og med nå bruke munnbind på slike presseansamlinger, ifølge Junge, som er veldig fornøyd med hvordan arbeidsplassen hans har lagt til rette under koronapandemien.

– Vi i NTB har tatt dette veldig seriøst. Alle ære til ledelsen, som ikke har nølt med å være proaktiv med tanke på smittevern. Vi kan selv bestemme hvilke jobber vi ønsker å gjøre, og det blir ikke lagt noen type form for press, sier fotografen.

Se flere bilder av situasjonen her:

Lange mikrofonstenger og plasthetter har blitt et vanlig syn etter at regjeringa oppfordra alle til å holde to meter avstand til hverandre for å unngå koronasmitte.
Det var tidvis mer avstand mellom journalistene og fotografene utenfor tingretten.
Fotografer og reportere samlet foran tinghuset i Lillestrøm
Fotografer og reportere hopet seg sammen foran inngangen til tinghuset i Lillestrøm i det Tom Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, går inn til fengslingsmøte for sin klient i Nedre Romerike tingrett onsdag. Hagen ble dagen før pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone Anne-Elisabeth Hagen som har vært savnet i halvannet år.
Powered by Labrador CMS