Harald Klungtveit er i gang med Filter Nyheter. Først ut er graving i Frimuererordenen.
Harald Klungtveit er i gang med Filter Nyheter. Først ut er graving i Frimuererordenen.

Harald Klungtveit gjør medlemslistene i Frimurerordenen søkbare

Og med søk og dyptgående artikler er Filter Nyheter i gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da det ble klart i fjor høst at Harald Klungtveit skulle forlate Dagbladet for å drive fram en ny satsing for Filter Media, var det knyttet forventninger til hva han skulle gjøre. I ettertid er det blitt kjent at han skulle drive fram en nyhetssatsing.

De siste par dagene har han publisert to lengre artikler som tar for seg Frimurerordenen og dens medlemmer. Han har blant annet intervjuet jurister, rådmenn og politikere om hvorfor de er medlemmer. Og så har han lansert frimurersøket 2016.

Hjelper med åpenhet

Så hvorfor akkurat frimurere? Klungtveit sier at det kan høres ut som en graveklisje og stereotypi journalister kanskje burde holde seg unna. Særlig fordi det er ifølge ham omgitt med en tegneserieaktige konspirasjonslogikk. Men han begynte å kikke på Matrikkelen for 2016 (medlemsboken journ.anm.) og i en situasjon hvor kronargumentet er at frimurerordningen er langt mer åpne enn mange andre organisasjoner, mener han det var verdt å spørre hvor langt denne åpenheten egentlig strekker seg når det er snakk om at man personlig må møte opp på en losje og kjøpe en papirbok for 250 kroner.

– Jeg tviler på at det er mange som gjør det, så slik sett har vi hjulpet dem litt.

Det er ikke første gang mediene har tatt for seg Matrikkelen. Avisen Magazinet (nå Dagen), gjorde det i 2003. Det samme gjorde TV 2 i 2008. Begge disse er nå borte fra nett. Av årsaker som handler blant annet om vedlikehold og oppdateringer.

Klungtveit sier at dersom de om ett år har glemt hvor strevsomt det er å jobbe med Excel-ark med 17.000 linjer, så kanskje blir også Filters søk oppdatert neste år. Han spurte i forkant om Frimurerordnen kunne bistå med en digital versjon av medlemslistene, men den fikk han til svar at ingen visste hvor var.

Slå hull på myter

Artiklene han har skrevet skal bidra til en åpenhetslinje som kanskje kan bidra til å slå hull på noe av mystikken og spekulasjonene som er rundt ordenen.

– På nettet er det en del obskure bloggere og forum som hevder at den ene og andre maktpersonen er frimurere. Ofte er det påstander som bare er tull. Den type ting er fint å kunne slå hull på med enkle grep. Kanskje særlig ute i små lokalsamfunn er det nyttig funksjon å vite hvem som møtes oftere på spesielle arenaer enn det man visste fra før. Som innen lokalpolitikk, forvaltning og næringsliv.

I første omgang vil satsingen på nyheter, og kultur i Filter Magasin, handle om eksperimenteringer og diskusjoner om ulike format, hyppighet og konkrete ideer.

– Det blir prøving og feiling i samarbeid med leserne. Det er nok ingen sjokkavsløringer rundt hjørnet - vi starta helt på scratch for tre uker siden - men jeg koser meg på jobb, for å si det slik.

Powered by Labrador CMS