PFU behandlet klage mot Finansavisen. Bildet er fra et tidligere møte.
PFU behandlet klage mot Finansavisen. Bildet er fra et tidligere møte.

Finansavisen felt i PFU

Ga ikke god nok anledning til imøtegåelse.

Publisert Sist oppdatert

Da Pressens Faglige Utvalg behandlet klage fra konsulent Svend Haugen onsdag 21. juni, ble konklusjonen fellelse på Vær varsom-plakatens punkt om samtidig imøtegåelse.

Avisa ble klaget inn etter en artikkel fra april 2023 der Norconsult ble anklaget for å gi flere borettslag råd om å bytte rør som krever riving, uten å undersøke rørene først.

Klager, som ble pekt på og navngitt i artikkelen, mente han ikke fikk god nok mulighet til å svare på anklagene, og at det innebar brudd på hans rett til samtidig imøtegåelse.

Han opplyste at Norconsults kommunikasjonsavdeling ba om å få tilsendt «konkrete påstander» før publisering, uten at dette ble gjort.

I tilsvaret understreket Finansavisen at de kontaktet både konsulenten og Norconsults kommunikasjonsavdeling før publisering. Ingen ønsket å stille til intervju. 

Avisen sendte flere konkrete spørsmål til kommunikasjonsavdelingen, og pekte på konsulenten som «rett mann for å svare», men spørsmålene ble ikke besvart. Selskapet ga et generelt svar, som ble publisert i artikkelen, opplyser avisa i PFU-tilsvaret, ifølge sekretariatets oppsummering.

Utvalget falt ned på at avisa ikke hadde forelagt alle konkrete beskyldninger for klager, som hadde rett på samtidig imøtegåelse, og at de dermed brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.14.

– Det var viktig journalistikk fra Finansavisen, men dessverre ble ikke kravene til 4.14 fullstendig fulgt, oppsummerte PFU-leder Anne Weider Aasen.

Powered by Labrador CMS