Hevn og hemmelig informasjon

Journalisten er klar for nye videooverføringer fra PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter noen måneder med sommer, er Pressens Faglige Utvalg igjen i gang med sine møter. Denne uken skal utvalget behandle 13 saker, og tre av disse kan du se direkteoverført her på Journalisten.no.

Blant sakene vi overfører denne måneden er Poppe & Co. Eiendomsmegling som klager på Hegnar.no og Finansavisen etter de to har publisert en sak om meglerflukt fra selskapet. Eiendomsmeglerne reagerer på at de to publikasjonene har latt anonyme kilder få komme til orde med det klager kaller grove påstander.

Hevnmotiv

Klager karakteriserer de anonyme kildene «personer med hevnmotiv». Poppe & Co. reagerer også sterkt på at det ikke er blitt gitt samtidig imøtegåelse.

Finansavisen avviser klagen fra Poppe & Co. og fremholder at det ikke er lagt skjul på at de anonyme kildene kan ha hatt en agenda mot sin tidligere arbeidsgiver. Avisen mener de også har oppfylt plikten til samtidig imøtegåelse etter gjentatte forsøk på å komme i kontakt med ansvarlige i selskapet, uten å ha lyktes.

Hegnar Online på sin side kan ikke se at nettredaksjonen skal ha selvstendig plikt til å hente inn imøtegåelse i og med at deres sak var sakset fra Finansavisen.

Informasjonsflyt

Journalisten overfører to saker mot NRK, en mot Dagsrevyen og en mot NRK Nordland.

Klager i den førstnevnte er Reitan Servicehandel (RSH) som reagerer på at NRKs journalister har levert ut konfidensiell informasjon til en motpart i rettsstrid, noe RSH mener går mot tidligere avtale. RSH har også klaget NRK Dagsrevyen på grunn av manglende mulighet til samtidig imøtegåelse.

RSH er også kritisk til at Dagsrevyen lot motpartens advokat bli intervjuet og bli presentert som tidligere leder for Økokrim.

NRK på sin side avviser klagen på alle punkter. Dagsrevyens representanter mener at det i denne saken er gjennomført en normalt journalistisk arbeid og at RSH ble forelagt alle vesentlige faktiske beskyldninger.

Nedleggelser

NRK Nordland er klaget inn av Nordland fylkeskommune etter at førstnevnte sendte et innslag om sterk misnøye blant elever og lærere i en Lofoten-kommune som følge av et forslag fra fylkesrådet om å avvikle klassetilbud ved den videregående skolen.

Fylkeskommunen reagerer på at den angrepne part, i dette tilfellet fylkesrådet, ikke er gitt anledning til å kommentere påstandene. Fylkeskommunen viser også til at hele historien ikke er kommet fram i innslaget.

NRK på sin side presiserer at dette innslaget var et av flere om fylkesrådets forslag om nedleggelser av klasser. NRK mener også at klager ikke kunne forvente samtidig imøtegåelse da det ikke ble rettet noen personangrep eller beskyldninger mot noen institusjoner i reportasjen.

Powered by Labrador CMS