Mediefolk:

Roman Prokopenko er ansatt på Kirknes-kontoret til Finnmarken.

Han er født i Russland, men nå er Roman Prokopenko ansatt som journalist på den norske siden av grensen

– Jeg vil bli her så lenge som mulig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Roman Prokopenko ble født midt i tjukkeste Sibir, men var bare ti år da han kom til Norge. Nå er han tilbake på grensen til Russland som fast ansatt journalist på Kirkenes-kontoret til Finnmarken og iFinnmark.

Om hvordan han havnet i Norge, sier Prokopenko:

– Jeg dro åpenbart ikke på egen hånd. Det var moren min som traff en nordmann. Så da ble jeg med moren min til mitt nye hjem.

Han mener det var relativt enkelt å lære seg norsk da han kom til landet.

– Jeg vet ikke om det har så mye med meg å gjøre - jeg tror det var en veldig gunstig alder for å lære et nytt språk. Jeg kom nok akkurat i den riktige alderen.

Visste tidlig hva han ville

Han skjønte tidlig at han hadde lyst til å jobbe med språk, gjerne kombinert med samfunnsfag.

– Så da fant jeg ut at medier og kommunikasjon ville vært veldig interessant. Men i lang tid kom jeg ikke inn på dette studien på Universitetet i Oslo, og det var slik jeg endte opp med business i stedet.

Men bare i ett år.

– Dette var i 2013, da bestemte jeg meg for å prøve et studie i London. Jeg tenkte at det hadde vært en veldig fin by å bo og studere i, og det var det jo, absolutt. Men jeg fant ganske fort ut at det studiet ikke var noe for meg.

Til slutt fikk han plass på medievitenskap på Blindern.

– Jeg tok en bachelor, og trivdes godt der. Jeg valgte å fortsette med noe som var litt mer spesialisert, mer konkret: journalistikk. Jeg fulgte egentlig bare interessene mine.

Nå er han fast ansatt som allround-journalist i iFinnmark.

– Jeg skal dekke Øst- og Vest-Finnmark. Og det er klart at det er en fordel at jeg kan prate russisk og er av russisk opphav.

Han trives allerede godt.

– Ja, så langt har jeg elsket variasjonen, og jeg trives veldig godt med arbeidsoppgavene, sier han og legger til:

– Finnmark er jo kjempestort! Man får dekket et bredt spekter av saker og brynet seg på mye forskjellig. Så det er rett og slett en veldig spennende jobb.

Vil bli kjent

Han er ikke alene om å ha russisk opphav i Finnmark.

– Her i Kirkenes er det mange, og det er på grunn av at det er en halvtimes kjøretur til grensen. Så det er mye handel, det er mye næringsliv som har med Russland å gjøre.

Selv har han fortsatt russisk statsborgerskap.

– Ja, faktisk. Jeg har dobbelt!

Men han har ikke vært i Russland siden 2009.

– Det er slik at mye av familien min er på Vestlandet. Halvparten av familien min er norsk, siden jeg har norsk stefar. Vi har derfor hatt litt andre prioriteringer i sommerferier og så videre.

Han hadde en plan om å besøke familien før koronapandemien, men så har det ikke blitt noe på grunn av den.

– Men når ting forhåpentlig roer seg og det blir mulig å reise litt, skal jeg definitivt ta turen over grensen til Murmansk for å bli kjent. Jeg kommer jo selv fra en helt annen del av landet.

Roman Prokopenko har planer om å bli værende en stund: – Det handler om å bygge opp et nettverk, få kontakter, bli kjent med stedet rett og slett.

Kontaktsøkende

Han kom til Oslo som femtenåring og vokste i stor grad opp der.

– Før det bodde jeg i Stavanger. Det er der stefaren min er fra, så der bodde vi i fire år.

Han har ikke vært så lenge i Finnmark, men merker allerede forskjeller.

– Jeg har vært i Alta, Vadsø og kom til Kirkenes fredag for en uke siden. Det er veldig annerledes, fordi Oslo er på en måte det eneste man kan kalle en storby i Norge. Og disse stedene er jo mye mindre, så det er et helt annet tempo her.

– Jeg vil si at folk i Oslo er på farten hele tiden. Det er en typisk storbymentalitet hvor man ikke tar seg tid til å se eller snakke med folk på gaten. Men folk her er kontaktsøkende, veldig hyggelige og utrolig vennlige. Så jeg har fått en veldig god velkomst her i Kirkenes.

Han mener at forskjellen egner seg godt til å drive journalistikk.

– Definitivt! Folk, også kilder, jeg har hatt kontakt med, de stiller opp og er stort sett gode å ha med å gjøre.

Han vil fremover bruke god tid til å lære seg det journalistfaglige til fingerspissene.

– Jeg vil bli her så lenge som mulig. Jeg tror ikke jeg blir noe god med mindre jeg kan være her en stund. Det handler om å bygge opp et nettverk, få kontakter, bli kjent med stedet rett og slett.

Hans nye sjef er så langt mer enn fornøyd med ansettelsen.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått med oss Roman på laget. Med sin kompetanse og nysgjerrighet, kommer han til å styrke tilstedeværelsen vår i et område i vekst for Finnmarken og iFinnmark, skriver ansvarlig redaktør Karoline Almås Sørensen i en e-post.

Powered by Labrador CMS