Fox News betaler nær halvparten av den opprinnelige summen som Dominion krevde i erstatning og oppreisning.
Fox News betaler nær halvparten av den opprinnelige summen som Dominion krevde i erstatning og oppreisning.

Forlik mellom Dominion og Fox News på 787,5 millioner dollar

Fox News har blitt enige med Dominion Voting Systems om å betale stemmemaskinprodusenten 787,5 millioner dollar for feilaktige beskyldninger om valgfusk.

Publisert Sist oppdatert

Summen tilsvarer 8,2 milliarder norske kroner. Fox uttaler at de er fornøyd med forliket.

– Vi erkjenner rettens vurdering av at enkelte påstander om Dominion er usanne, heter det i en uttalelse fra Fox.

Den høyreorienterte TV-kanalen var saksøkt av selskapet Dominion Voting Systems, som selger stemmemaskiner som brukes ved valg i USA. Sakens bakgrunn er Fox News' dekning av påstander om at selskapets stemmemaskiner var manipulert.

Rettssaken startet tidligere tirsdag, men to timer etter at partene skulle holde sine innledende innlegg, hadde ikke juryen og dommeren ennå dukket opp. Bare advokater, pressefolk og publikum var til stede i salen.

Så dukket dommeren opp og kunngjorde at partene hadde løst saken seg imellom.

Grunnløse påstander

Fox skriver at forliket viser at de er forpliktet til høye journalistiske standarder.

– Vi håper at vår beslutning om å løse denne tvisten med Dominion i minnelighet, i stedet for en splittende rettssak, gjør at landet kan gå videre fra disse problemene, skriver Fox.

Påstandene om valgfusk ble fremmet etter at Joe Biden vant over Donald Trump i presidentvalget.

Bevis for disse beskyldningene ble aldri lagt fram. Likevel ble de gjentatte ganger framsatt på Fox News av Trumps medarbeidere.

Dominion mener journalistene og kommentatorene i Fox News var fullt klar over at påstandene om valgfusk var grunnløse. Forklaringer og dokumenter som er kommet fram i forkant av rettssaken, ser ut til å bekrefte dette.

Opprinnelig krav

Dominion krevde 1,6 milliarder dollar, nærmere 17 milliarder kroner, i erstatning for ærekrenkelser og oppreisning. Det var ventet at rettssaken skulle vare i seks uker.

Rettssaken skulle ha startet mandag. Men søndag besluttet dommer Eric Davis at rettssaken i søksmålet som Dominion har anlagt, skulle utsettes med én dag. Retten ga ingen begrunnelse for utsettelsen, men kilder sa da til Reuters at den skyldes at partene forhandlet om et mulig forlik.

I sju år på rad har Fox News vært den mest sette nyhetsorienterte kabel-TV-kanalen i USA. Dominion hevder at det var frykt for tap av seere som gjorde at kanalen videreformidlet falske Trump-påstander.

Pressefriheten står sterkt i USA, og den er nedfelt i det første tillegget til den amerikanske grunnloven. Å få noen dømt for ærekrenkelser, er vanskelig.Powered by Labrador CMS