I fire år har TV 2 kunnet melde om laguttaket på herrelandslaget, før offisiell bekreftelse. Her ved Joshua King.

Slik klarer TV 2 å «alltid» avsløre laguttaket før landskamp: – Har ikke møter i et mørkt smug bak Ullevål stadion

Ser enorm interesse for sakene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror landslagsledelsen har et ønske om å røyke ut en utro tjener, men jeg kan berolige dem, de kan spare på røyken, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 til Journalisten.

De siste fire årene har kanalen rutinemessig kunnet avsløre hovedtrekk i startelleveren for herrelandslagets kamper, gjerne flere timer før laguttaket blir offisielt bekreftet.

En stor fordel for sportsredaksjonen i en kanal som samtidig er rettighetshaver for landskampene, sier Hagen.

– Å jobbe med landslaget er et spesielt oppdrag, og en spagat å stå i. Det drar med seg en viss naturlig patriotisme og ønske om å lykkes. Samtidig føles det bra å markere at vi driver uavhengig journalistikk på landslaget, også gjerne på områder landslagsledelsen selv helst så at vi holdt oss langt unna, sier han.

Reaksjoner

For landslagsledelsen har reagert, og uttalt at det kan ha «en viss betydning» for vurderingene hos motstanderlaget at laguttaket blir tidlig kjent.

I 2018 truet landslagstrener Lars Lagerbäck med å holde igjen info om laguttaket til spillerne.

Den gang førte det interne fokuset på lekkasjer til at startelleveren forble hemmelig fram til offisiell bekreftelse. I én kamp. Neste gang kunne TV 2 igjen fortelle om uttaket.

TV 2s sportsredaktør forteller at kanalens medarbeidere senest ved forrige landskamp ble oppsøkt av spillere som lurte på hvordan de klarte å få ut infoen.

– At det er en snakkis internt i miljøet er det ingen tvil om. Slik jeg kjenner landslagsledelsen, hadde de nok helst sett at dette ikke ble publisert. Men at Lagerbäck blir litt stram i maska, det tar jeg som et sunnhetstegn. Det er der vi må være, sier Hagen.

Ikke én superkilde

Overfor Journalisten avviser Hagen at det er sånn at kanalen har en «superkilde» som lekker laguttaket hver gang.

– Det hadde naturligvis vært litt kulere, men det er ikke sånn at vi møter hemmelige kilder i et mørkt smug bak Ullevål stadion og får overlevert dokumenter. Dette handler om noe så gammeldags som journalistisk kildearbeid, og det finnes mange veier fram til opplysningene, sier Hagen.

Vegard Jansen Hagen, sportsredaktør i TV 2.

Ifølge sportsredaktøren handler arbeidet også om journalistisk og sportslig teft, om kjennskap til Lagerbäcks tenkemåte og handlingsmønster, og om formen til de enkelte spillerne.

– Så bruker man summen av alt for å få brikkene til å passe sammen. Det er dessverre ikke mer spionthriller enn som så.

Hagen mener å merke at skuldrene har senket seg, også på Ullevål stadion, rundt temaet.

– Dette handler ikke om en utro tjener eller en luskende stjernespiller. Det handler om folk som har jobbet i en årrekke med stoffområdet, som kjenner det godt, og som investerer mye i å være best på nettopp denne typen innsikt, oppsummerer redaktøren.

Stor interesse

– Hvorfor er det viktig og riktig å jobbe for å få ut info om en lagoppstilling som uansett blir bekreftet kort tid etterpå?

– Vi prøver å strekke den tiden, og jo tidligere vi får ut informasjonen, desto viktigere er den jo. Klarer vi å være et par timer eller mer i forkant, ser vi en enorm leserinteresse, det er blant de beste sakene vi kan få produsert rundt landslaget, sier Hagen.

Han peker på at det for tiden hersker reell konkurranse om flere av plassene på banen, mellom svært profilerte spillere, og at mange er nysgjerrige på hvem som får starte.

– Har dere bommet noen gang?

– Det vil overraske meg hvis vi aldri har bommet på noe, men det har jeg i så fall glemt, for jeg kan faktisk ikke huske noen konkrete tilfeller.

– Blir TV 2 først ut med info om laguttaket på torsdag også, før kampen mot Serbia?

– Jeg må jo si ja. I likhet med landslaget må vi være best når det gjelder. Kampen på torsdag er den største landskampen på veldig mange år, og vi merker interessen på alt vi produserer for tiden. Før forrige landskamp registrerte vi at VG meldte seg på om laguttaket, men vi må vinne denne gangen, det blir viktig.

Powered by Labrador CMS