– Problematisk, mener lederen av Pressefotografenes klubb, Sveinung Uddu Ystad. Foto: Kathrine Geard

Fotograf bortvist fra asylmottak

 – Behandlingen jeg fikk er et tydelig tegn på at Norge ikke takler flyktningkrisa, sier Guardian-fotografen til Klassekampen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den italienske fotojournalisten Alessandro Iovino dokumenterte flyktningkrisa i Øst-Finnmark for den britiske avisa The Guardian. Han var på plass ved Neiden transittmottak i Finnmark i januar. To dager inn i oppholdet ble Iovino bortvist av politiet, skriver Klassekampen.

Leder Sveinung Uddu Ystad i Pressefotografenes klubb reagerer på behandlingen av Iovino.

– Jeg kjenner ikke saken, men hvis fotografens beskrivelse stemmer er dette svært problematisk. Hvis han har legitimert seg som presse bør terskelen være svært høy for å bortvise ham, sier Ystad til Klassekampen.

Iovinos reportasje fra flyktningkrisa i Nord-Norge ble sist uke publisert i avisa The Guardian under tittelen «The Arctic Prison».

Fotografen hevder at han ble tatt med til politistasjonen i Kirkenes etter noen dagers jobb, og at han fikk en bot på 2000 euro. Fotografen forteller at han oppfattet politiets involvering som en deportasjon.

Politiet i Øst-Finnmark avviser at fotografen ble pågrepet og ilagt bot.

– Han fikk et skriftlig pålegg av oss om å fjerne seg fra Neiden transittmottak. Årsaken var at mottaket hadde rapportert om at han oppførte seg plagsomt. Vi ga ham samtidig beskjed om at han ville bli anmeldt og bøtelagt hvis han kom tilbake til mottaket, sier pPolitioverbetjent Torstein Pettersen ved Kirkenes politikontor til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS