Frilanser Oddrun Midtbø var ikke forberedt på at flere av hennes bilder kunne kjøpes via NTB scanpix. Foto: Kristine Lindebø / Oddrun Midtbø

Frilanser fant 39 av sine egne bilder til salgs hos Scanpix – har aldri gitt tillatelse

Oppfordrer alle frilansere til å sjekke selv.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansjournalist Oddrun Midtbø stusset da hun nylig ble gjort klar over at et av hennes bilder sto på trykk i en lokalavis hun ikke har noen avtale med.

Etter en stund gjorde hun et enkelt søk på eget navn i bildedatabasen hos NTB scanpix – med overraskende resultat:

– Til salgs hos Scanpix fant jeg flere titalls bilder kreditert mitt navn. Flere versjoner er også redigert og beskåret, så det er vel snakk om rundt 40 unike motiver, sier Midtbø, som også er leder for NJ Frilans, til Journalisten.

Via nettsøk har Midtbø funnet flere av bildene i bruk i ulike aviser, samt i minst én reklame.

Scanpix bekrefter feilen, forteller at de har solgt «noen få» av Midtbøs bilder, og lover opprydning. Etter at Journalisten kontaktet Scanpix om saken, har bildene blitt fjernet fra databasen.

Oppfordrer alle til å sjekke selv

Bildene stammer fra Midtbøs tid som tilknyttet Nationens frilansnettverk, og er også markert med NPK (Nynorsk pressekontor), men hun avviser selv å ha gitt noen tillatelse til gjenbruk av bildene. Noen betaling har hun heller ikke sett noe til.

Nå oppfordrer Midtbø alle andre frilansere til å gjøre samme sjekk.

– Det er veldig bra at NTB scanpix har tatt initiativ til å rydde opp overfor aktører som bruker deres bilder uten tillatelse. Derfor går jeg ut fra at de også er klare for å rydde opp i situasjoner som dette, sier Midtbø, med henvisning til at Journalisten nylig kunne fortelle at NTB scanpix har sendt ut mer enn 200 krav til nettsider som har brukt bilder uten å betale for seg.

– Denne erfaringen er en påminnelse om at fotografer bør være oppmerksomme på stoffutveksling og alltid ha avtaler for hvordan bilder skal brukes, sier Midtbø.

Hun viser videre til rammeavtalen for frilansere som NJ og MBL signerte i fjor, og kontraktsmaler som er under utarbeidelse.

– Dette er avgjørende for at hverdagen for frilansere og oppdragsgivere vil bli bedre, så vi kan unngå slike situasjoner i framtiden, sier Midtbø.

NTB: – Fulgt med i arkivoverføring

Bildebyråleder Joakim Nilsson i NTB scanpix bekrefter at arkivet deres inneholdt 39 ulike bilder av Midtbø, og forteller at samtlige sannsynligvis har kommet inn da NPK-arkivet ble flyttet over til Scanpix rundt 2006.

Alderen på bildene gjør det tidkrevende å fastslå nøyaktig hvor mange som har blitt solgt via Scanpix-basen, Nilsson mener det gjelder «noen få» bilder.

Joakim Nilsson, bildebyråsjef NTB scanpix. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Dette var jo også dessverre en tid da man ikke var så nøye på å sjekke dette med bilderettigheter, sier Nilsson, og legger til:

– De fleste av disse bildene er aldri blitt rørt siden da, men noen få er altså lastet ned av eksterne brukere. Vi har som en del av vår rutine når det er uklarheter rundt bilder, umiddelbart fjernet Midtbøs bilder fra den eksterne basen inntil saken er avklart.

Nilsson forteller at han har tatt kontakt med Midtbø og beklaget, og at byrået er innstilt på å kompensere henne.

–Rydder så godt vi kan

Nilsson forteller at det ikke skjer ofte at de oppdager bilder som ikke skulle vært tilgjengelig hos dem.

– På generelt grunnlag kan jeg ellers si at med en bildebase på over 20 millioner bilder som er bygget opp gjennom mange tidsepoker, har det selvsagt skjedd feil. Vi prøver så godt vi kan å rydde opp i bilder med uklare rettigheter, og har de siste årene etablert gode kontrollrutiner på alt nytt materiale. Vår egen oppfølging strekker seg som sagt bare 5 år tilbake i tid siden vi er klare over at bransjen generelt, som vi også er en del av, ikke alltid har vært så nøye på dette området.

Også Karoline Riise Kristiansen, ansvarlig redaktør i NPK, mener at det har skjedd en glipp ved overføring mellom systemer, og at markeringer med «ikke for gjenbruk» har forsvunnet.

– Vi har dialog med Midtbø, og vil selvsagt gjøre alt vi kan for å rette opp i dette. Jeg har også meldt fra til avisene vi ser har brukt bildene, sier Kristiansen til Journalisten.

Powered by Labrador CMS